Με προβλήματα προχωρούν οι πρώτες ημέρες της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Μπορεί η πλατφόρμα του TAXIS να άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο πολλές από τις λειτουργίες δεν είναι ακόμα έτοιμες.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις, έστω και αν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ειδικούς κωδικούς οι οποίοι αφορούν επιδόματα τα οποία προέκυψαν στην πανδημία. Αν και τα ποσά θα έπρεπε να ήταν προσυμπληρωμένα, οι κωδικοί ακόμα είναι κενοί. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατο οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ως εκ τούτου χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου σε τράπεζες και αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα ποσά που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε να υποβάλλουν με κενά την φορολογικής τους δήλωση και στη συνέχεια να επανέλθουν με τροποποιητική δήλωση.

Η υπόθεση αφορά μια σειρά επιδομάτων τα οποία αφορούσαν την αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ποσά από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, τις αποζημιώσεις των «κουρεμένων ενοικίων» και όλων των υπόλοιπων έκτακτων ενισχύσεων που δόθηκαν με κρατική εντολή.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους, περίμεναν να δουν προσυμπληρωμένα τα συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ναι μεν τα συγκεκριμένα ποσά δεν θα φορολογηθούν, ωστόσο θεωρούνται εισόδημα και πρέπει να δηλωθούν κανονικά. Οι νέοι ειδικοί κωδικοί υπάρχουν, αλλά είναι κενοί, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Για αρκετούς μάλιστα ο πονοκέφαλος είναι διπλός, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να συμπληρώσουν τους συγκεκριμένους κωδικούς προκειμένου να μην θεωρηθεί ελλιπής η δήλωση τους, αλλά τα συγκεκριμένα ποσά θα προσμετρηθούν προκειμένου να απαλλαγούν από τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δουλεύουν προκειμένου τα συγκεκριμένα στοιχεία τις επόμενες ημέρες να ανέβουν σταδιακά στο TAXIS, προκειμένου οι κωδικοί να εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι με τα ποσά.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here