Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνεται η στάση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι επαρκείς, ώστε να επιτρέπουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να προσβάλει την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, παρόλο που έχουν παραβιαστεί κατάφωρα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Αυτό που θα μας κατοχυρώσει σε μεγάλο βαθμό είναι η συμφωνία μας με την Αίγυπτο» υπογράμμισε ο κ. Φίλης, χαρακτηρίζοντας αυτή την συμφωνία (για την οριοθέτηση ΑΟΖ) ως «μέγιστη διπλωματική προτεραιότητα» καθώς όπως εξήγησε θα δημιουργήσει εν τοις πράγμασιν μία διεθνή διπλωματική διαφορά (με Τουρκία).

Ο Δρ. Φίλης εκτίμησε πως, παρά την συνήθως φοβική στάση της Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία, ίσως η αποστολή βοήθειας προς τον Χάφταρ να φέρει την Αίγυπτο σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία και αυτό θα βοηθήσει την δική μας υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Φίλη «η Τουρκία δεν μπλοφάρει, θέλει να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία εφ’ όλης της ύλης διμερή διαπραγμάτευση».

Υπογράμμισε πάντως ότι το μήνυμα που έχουμε στείλει, προς την Τουρκία και προς τους εταίρους μας, είναι πως, εάν ξεπεραστούν κάποιες κόκκινες γραμμές, δεν θα έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης και δεν θα αποφύγουμε την σύρραξη.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here