Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα κάλεσε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι για να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις περιστάσεις. «Πρώτο μέλημα είναι να σώσουμε ζωές», είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πρωτοφανή μέτρα για καιρό ειρήνης. Αναφέρθηκε στο γεγονός πως για την χώρα μας δεν υφίσταται ο φετινός στόχος του πλεονάσματος για 3,5%. Όπως είπε, αύριο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές παρεμβάσεις. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό» είπε ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μηνύματος του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε όλους όσοι προσφέρουν στην καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, όλες οι δαπάνες της Ελλάδας για την κρίση του κορονοϊού, και την μεταναστευτική κρίση, δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Το ίδιο και οι δαπάνες για προνοιακές δομές, άνεργους και στήριξη των εργαζόμενων. Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και λαμβάνονται μέτρα για να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού με κεφάλαια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές παρεμβάσεις. Θα διατεθούν σε πρώτη φάση 2 δις ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων που θα έχουν προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Το κράτος θα καταβάλλει μέρος του μισθού των εργαζόμενων στους κλάδους που πλήττονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για την κυβέρνηση παραμένουν τρεις στόχοι για την υγειονομική κρίση:

1. Περιορισμός του ιού

2. Ενίσχυση του συστήματος υγείας

3. Στήριξη οικονομίας και εργαζόμενων

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. «Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες… Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας» είπε και προσέθεσε:«Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο».

Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο του νέου κύματος των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, όπως η αναστολή λειτουργίας από αύριο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στη χώρα, απευθύνει νέο ηχηρό μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπενθυμίζοντας την κυβερνητική δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Μα σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως «το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορονοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε. Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι».

Προειδοποίησε πως «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής».

Τόνισε ακόμη ότι «όλοι, μιλούν για «συνθήκες πολέμου». Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών» που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανέφερε ότι σήμερα στον κόσμο διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

«Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική.

«Πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος!» τόνισε.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμα του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο της ζωής».

«Η περιπέτεια αυτή μάς καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη. Τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος. Αλλά και το φιλότιμό μας, το οποίο συχνά επικαλούμαστε, αλλά τώρα ήλθε καιρός να το κάνουμε χειροπιαστή καθημερινότητα. Με αυτά τα εφόδια -ενωμένοι και συσπειρωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές» κατέληξε.

Σχετική είδηση: Βιντεοκλήσεις Μητσοτάκη προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here