Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα κάτοικοι της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Χίου ζητώντας πρωτίστως την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Τις κινητοποιήσεις και τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις συντονίζουν η Περιφέρεια και δήμοι.O Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το διογκούμενο πρόβλημα και να δώσει λύσεις ανακούφισης των νησιών.  Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.
Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για hotspot – φυλακές στα νησιά των 5000+ ανθρώπων. Παράλληλα, ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν.
Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη οι δήμαρχοι των Αιγαιοπελαγιτών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών , τη Βουλή και Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κινητοποίηση των συλλόγων των νησιών στην Αττική.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here