Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που η πηγή μόλυνσης είναι απροσδιόριστη, καταγράφηκε την Δευτέρα στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 21, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Κυριακής [103 κρούσματα].

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως από τα 352 συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας τα 51 είναι απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης: Δηλαδή δεν υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες με διασπορά του κορωνοϊού, ούτε καταγεγραμμένη επαφή με γνωστό κρούσμα.

Επιπρόσθετα σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας νοσηλεύονται 65 άτομα, ενώ εννέα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι.

Ως προς τα στατιστικά, το 51% όσων νοσηλεύονται είναι άνδρες, και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 70 έτη. Δέκα ασθενής έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.320 έλεγχοι σε δείγματα.

Θωρακίζεται περαιτέρω το ΕΣΥ

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ήδη έχουν προσληφθεί 950 υγειονομικοί. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ , Παμμακάριστος, πτέρυγα στο Αγ. Βαρβάρα και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Αττικά, που θα στελεχωθεί με προσωπικό του ΕΣΥ.

Ο κος Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσο αφορά την τακτική που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία στο ζήτημα του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά είπε: «είναι σαν να λένε ας το μιλήσουμε όλοι και αφήνουν να εξαπλωθεί ο ιός».

Σε καραντίνα για 14 ημέρες όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, κατά την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στη χώρα, θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, και εφόσον παραβιάσουν αυτή την καραντίνα θα υποστούν κυρώσεις. Ερωτηθείς για το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από Αθήνα για Λονδίνο, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάμε βήμα – βήμα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς».

Σε καραντίνα δύο χωριά στην Κοζάνη

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσημα πως θα τεθούν σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐων, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς εντοπίστηκε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα αποφασίστηκε: 

  1. Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά  του Δήμου Βόιου της Π.Ε. Κοζάνης.
  2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των ως άνω χωριών και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.
  3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βόϊου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.)  των κατοίκων των ως άνω χωριών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  4. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των ως άνω χωριών.
  6. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) για την ενίσχυση του πλησιέστερου, στις ως άνω πληττόμενες περιοχές, Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, με έναν (1) στρατιωτικό ιατρό και έναν (1) νοσηλευτή.
  7. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Δευτέρα στις 17:00 μ.μ. και για δύο (2) εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχιση της.

 

 

 

newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here