Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική οδεύει προς το… κόκκινο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες δείχνουν ανοδική τάση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που έχει ταρακουνήσει τους ειδικούς, οι οποίοι σκέφτονται τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποτρέψουν τον ερχομό του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο, αναστολή του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων, επαναφορά του click away για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Από την πλευρά της πάντως, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μίλησε στην ΕΡΤ για το τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια και θα ανοίξουν ενδεχομένως, μόνο τα Γυμνάσια.

«Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο με τις άλλες περιοχές». Η κυρία Μακρή τόνισε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, γεγονός που οδήγησε χθες την υποεπιτροπή επιδημιολόγων να εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί, να χαρακτηριστεί η Αττική «κόκκινη», με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Εξάλλου, στον σχεδιασμό των ειδικών είναι και η δημιουργία ενός νέου χάρτη για την καταγραφή των μεταλλάξεων του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αττική, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «κόκκινες» περιοχές οι: Χαλκίδα, Σαντορίνη, Μύκονος, Χαλκιδική, Ζάκυνθος και Αχαΐα.

Παρασκευής (ΘΕΜΑ 104,6): Δεν αποκλείεται και περιορισμός μετακινήσεων με βάση τον αριθμό ταυτότητας

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών με βάση  τον αριθμό της ταυτότητάς τους, ανέφερε ότι «δεν έχει πέσει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση», ωστόσο όπως είπε, «ενδεχομένως να ειναι κι αυτό μία πρόταση πάντως που μπορεί να συζητηθεί για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, όπως και άλλα μέτρα με τον ίδιο στόχο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργίαδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μείνει το λιανεμπόριο ανοιχτό, καθώς είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και όπως έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι έμποροι τις προηγούμενες μέρες, δεν θα μπορέσουν να «σηκώσουν» ακόμα ένα κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Κατά τον κ. Παρασκευή «το ζητούμενο είναι να περιοριστεί ο συγχρωτισμός με τρόπο ο οποίος θα είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος». «Θα συζητηθούν μέτρα που περιορίζουν άσκοπες μετακινήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της αγοράς με ένα τρόπο που δεν θα συμβάλειστο συγχρωτισμό», σημείωσε.

«Όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη περισσότερων τεστ, αλλά οι επαγγελματίες Υγείας απασχολούνται με τους εμβολιασμούς» τόνισε ο κ. Παρασκευής απαντώντας για τα λίγα τεστ που διενεργούνται. Όπως είπε, η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τα εθελοντικά τεστ δεν είχε μεγάλη προσφορά ενώ οι κινητές μονάδες, που είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να στελεχωθούν, καθώς διενεργούνται οι εμβολιασμοί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here