Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους θα έχουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, δεσμευμένων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων μεταφέροντας τον συντελεστή δόμησης. Αυτό θα προβλέπει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Με το νέο νομοσχέδιο και τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας γης, το περίσσευμα συντελεστών δόμησης καθίσταται περιουσιακό δικαίωμα και μπορεί να πουληθεί.

Πωλητές μπορούν να είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων, όσοι έχουν δεσμευμένα οικόπεδα για κοινόχρηστους χώρους, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διατηρητέου που αν επιτρεπόταν το γκρέμισμα του θα μπορούσε να χτίσει 300 επιπλέον τετραγωνικά μπορεί να πουλήσει τον υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης μέσω της ανώνυμης πλατφόρμας της ψηφιακής τράπεζας γης. Το αντίτιμο που θα πάρει θα είναι αντίστοιχο των ανεκμετάλλευτων τετραγωνικών και της τιμής ζώνης. Αν δηλαδή η τιμή ζώνης είναι 1000 ευρώ για τα 300 τμ θα λάβει αποζημίωση 300.000 ευρώ.

Τα δικαιώματα δόμησης δεν θα μπορεί να τα αγοράσει ο καθένας.

Θα δημιουργηθούν σε 50 δήμους της Ελλάδας ειδικές ζώνες υποδοχής συντελεστών δόμησης.

«Όσοι έχουν ακίνητα σε αυτές τις ζώνες θα μπορούν να αγοράσουν συντελεστή δόμησης. Αυτό περιλαμβάνει και αυθαίρετα υπό τακτοποίηση» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτός από την τόνωση της ανάπτυξης, το νομοσχέδιο έχει στόχο την διευκόλυνση της συντήρησης των διατηρητέων αλλά και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων.

«Θα διευκολυνθεί κατακόρυφα η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων μέσα στην πόλη», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο Μάιο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here