Πονοκέφαλο και ανησυχία σε κυβέρνηση, επιστήμονες και αρχές προκαλούν τα τελευταία 24ωρα οι συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων σε πλατείες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της περιφέρειας έξω από καταστήματα για take away ποτά.

Ήδη από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και μέχρι νεωτέρας, παραμένει κλειστή η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή. Στις επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχίζονται «για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», αλλά και στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά κάποιων που «μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες» αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά «σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες.

Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν.

Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία». Εκτίμησε ότι κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και «κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Αυτή η στάση, είπε, δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους πολίτες.

Όπως είπε, έχουμε κατορθώσει με πολλές θυσίες να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου και υπάρχει «ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμούς της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης».

Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών

«Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Και το ότι δεν της ζήσαμε οφείλεται καθαρά ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει το στόχο μας, «έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, η οποία έως τώρα έχει αποτελέσματα. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η μάχη έχει κριθεί». Όπως είπε, ότι έχουμε καταφέρει το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία, που έχουμε δείξει στην τήρηση, των κανόνων.

«Έτσι μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτήν τη φάση, της νέας μας προσπάθειας».

«Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των πολλών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για όσα συνέβησαν χθες βράδυ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει οριζόντιες συστάσεις για την τήρηση των κανόνων και επαφίεται στους δήμους, αν βλέπουν ότι καταστρατηγούνται, να λαμβάνουν μέτρα και να ζητούν ενδεχομένως και τη συνδρομή της κυβέρνησης.

 

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here