Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα. Ή λαμβάνουμε αποφάσεις άμεσα, ή θα βρεθούμε προ τετελεσμένων.

Τόσο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελόριζο όσο και ο νέος χάρτης που παρουσίασε η Τουρκία με βάση τον οποίο ορίζει υπό τουρκικό έλεγχο θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Ελλάδος στο Αιγαίο από το Βόρειο Αιγαίο έως το Νότιο Αιγαίο… με στόχο έρευνες και διάσωσης έχουν ένα σκοπό.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ανοικτά θέματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα έρθει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο για τα θέματα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ζήτημα της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

”Απασφάλισαν” οι Τούρκοι

 Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κλιμακώνει την διπλωματία, τις εντάσεις με την Ελλάδα και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει μόνο ένα όπλο την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων που επί της ουσίας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να επεκτείνει.

Στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στις περιοχές που βρίσκεται το Ορούτς Ρέις ανοιχτά του Καστελλόριζου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι απο το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτο γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Τι θα πράξει η Ελλάς σε αυτή την περίπτωση; Απλά θα παρακολουθεί; .

pentapostagma.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here