cuba beach
Αρχική Ελλάδα Οι τρεις σπείρες που ξάφριζαν ανυποψίαστους πολίτες – Πωλούσαν από αυτοκίνητα μέχρι κρέατα και έβγαλαν πάνω από ένα εκατ. ευρώ

Οι τρεις σπείρες που ξάφριζαν ανυποψίαστους πολίτες – Πωλούσαν από αυτοκίνητα μέχρι κρέατα και έβγαλαν πάνω από ένα εκατ. ευρώ

0
Οι τρεις σπείρες που ξάφριζαν ανυποψίαστους πολίτες – Πωλούσαν από αυτοκίνητα μέχρι κρέατα και έβγαλαν πάνω από ένα εκατ. ευρώΣτα δίχτυα της αστυνομίας έπεσαν τρεις πολυμελείς σπείρες που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα. Έκαναν απάτες και κλοπές εξαπατώντας τα θύματά τους. Τις αποτελούσαν 54 άτομα που επικοινωνούσαν με παρατσούκλια για να μην τους εντοπίσουν. Μπαλαμπάνης, ανιψιός, τσαμπί, θείος, καλομοίρης, ξάδερφος, μάγκας και Εγγλέζος ήταν μερικά από αυτά. Μέχρι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 14 άτομα, ανάμεσά τους και δύο αρχηγοί. Έχουν διαπράξει πάνω από 255 κλοπές και απάτες με λεία πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.


Σε μια μεγάλη επιτυχία προχώρησε η αστυνομία, καθώς εξάρθρωσε τρεις σπείρες που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα. Έκαναν απάτες, πλαστογραφίες, κλοπές και ενίοτε προχωρούσαν και σε εκβιασμούς.

Συνελήφθησαν 14 μέλη (11 άντρες και 3 γυναίκες) μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Παράλληλα αναζητούνται 18 ακόμα άτομα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων. Οι τρεις σπείρες είχαν συνεργασία μεταξύ τους και αντάλλασσαν πληροφορίες και τεχνογνωσία για να διαπράξουν τις εγκληματικές τους ενέργειες και χρησιμοποιούσαν παρατσούκλια. Μπαλαμπάνης, ανιψιός, τσαμπί, θείος, καλομοίρης, ξάδερφος, μάγκας και Εγγλέζος, ήταν μερικά από αυτά που χρησιμοποιούσαν.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε στις 20 Ιουνίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής από κοινού με το Τ.Α Αλίμου και τη συνδρομή ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων της Ο.Π.Κ.Ε, της Υ.Α.Τ, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδος και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στις περιοχές Αθήνας, Ασπροπύργου, Κινέττας, Αχαρνών, Γέρακα, Κορυδαλλού Αττικής, καθώς και Νέας Κίου Αργολίδος και Θεσσαλονίκης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι έδρα της πρώτης σπείρας ήταν η περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής και έδρα της δεύτερης και τρίτης ήταν η περιοχή της Νέας Κίου Αργολίδας. Η δράση τους υπολογίζεται να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το έτος 2018.
Η πρώτη σπείρα έχει διαπράξει 78 κλοπές και απάτες, η δεύτερη 15 και η τρίτη 92. Η συνολική ζημία που προκάλεσαν στα θύματά τους, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.200.000 ευρώ.

Πως δρούσαν οι τρεις σπείρες

Οι τρεις σπείρες διέθεταν ιεραρχική δομή, κατανεμημένους και διακριτούς ρόλους, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, ενώ οργάνωναν τις απάτες και τις κλοπές με σχεδιασμό και μεθοδικότητα.

Τα αρχηγικά μέλη, εντόπιζαν μέσω αγγελιών (στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο) προϊόντα προς πώληση. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έρχονταν σε επαφή με το υποψήφιο θύμα και αφού το έπειθαν, συμφωνούσαν προφορικά για την αγοροπωλησία του προϊόντος. Πωλούσαν παράνομα από αυτοκίνητα μέχρι κρέατα.

Για να παραπλανήσουν τα θύματά τους έφτιαχναν ένα πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού τραπεζικού λογαριασμού πάντα διαφορετικής τράπεζας από αυτή που υποδείκνυε το θύμα, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας (e-banking ) και στη συνέχεια τους απέστελλαν με e-mail το αποδεικτικό. Έτσι εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα διαδικασίας VALEUR του τραπεζικού συστήματος, κατά την οποία το ποσό πιστώνεται σε χρονική διάρκεια περίπου δύο ημερών και όχι άμεσα, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν εμπόρευμα, πριν ο πωλητής αντιληφθεί την απάτη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη των τριών οργανώσεων στα πλαστά αποδεικτικά ηλεκτρονικής πληρωμής που απέστελλαν στους παθόντες, σκοπίμως ανέγραφαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για λάθος χρηματική κατάθεση, ζητώντας από το θύμα να καταβάλλει, πέραν του βασικού αντικειμένου της απάτης και το ποσό της διαφοράς μετρητοίς.