Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα, ενώ σε ετοιμότητα δηλώνει και ο εργαστηριακός τομέας. Για την εξειδικευμένη εξέταση που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι έχει τη δυνατότητα ειδικού ελέγχου του νέου στελέχους κοροναϊού (2109 – nCoV). Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κλινικός μικροβιολόγος από το Ινστιτούτο Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, τόνισε ότι η διαδικασία ξεκινά κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή με νοσοκομείο αναφοράς, όπως είναι το «Σωτηρία» στην Αθήνα, το «Αττικόν» ανατολικότερα, καθώς και τα δύο νοσοκομεία Παίδων.

Ο Ανδρέας Μεντής επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα διάγνωσης καθώς «ο κορονοϊός εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν και με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», για παράδειγμα με τη γρίπη.
«Για τον συγκεκριμένο ιό τα περισσότερα είναι άγνωστα γι αυτό αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τον ιό να έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες, οι υπηρεσίες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ το υπουργείο Υγείας παρουσίασε κοινό Σχέδιο Δράσης με τον ΕΟΔΥ.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με θέμα τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό, ενώ προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here