Συγκλονίζουν οι νέες εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Ελλάδα στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι έστειλαν παράνομους μετανάστες και στην συνέχεια έσπευσαν να τους διασώσουν, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης σε περιοχή, όπου υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, με κίνδυνο να προκαλέσουν νέα Ίμια.

Με τον όρο έρευνα και διάσωση (Search and rescue – SAR) ονομάζεται η διαδικασία έρευνας και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ή απειλούνται από επικείμενο κίνδυνο.

Οι Τούρκοι έστειλαν, μέσω δουλεμπόρων, αλλοδαπούς και μετά τους βύθισαν.

Όπως αναφέρεται, μία θαλαμηγός, ακολουθώντας πορεία σε διεθνή ύδατα σύμφωνα με τη νέα τακτική των διακινητών εκπέμπει σήμα κινδύνου λίγο πριν την δύση του ηλίου και αμέσως ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΛΣ δεσμεύει τέσσερα παραπλέοντα φορτηγά πλοία τα οποία αρχίζουν την περισυλλογή των ναυαγών. Το σκάφος των δουλεμπόρων έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Οι νέες εικόνες από την επιχείρηση είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς δεν φορούν καν σωσίβια, ωστόσο στο σημείο άμεσα σπεύδουν δυο πλωτά του ΛΣ και δυο σούπερ πούμα, ένα της ΠΑ και ένα του ΠΝ.

Επιπλέον, καλείται ένα το ελικόπτερο της ΠΑ να παραλάβει έναν τραυματία ναυτικό.

Ωστόσο, οι τουρκικές ακταιωροί που φτάνουν τελευταίες στην περιοχή αρχίζουν τις παρενοχλήσεις και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες σημάδευαν το ελικόπτερο με τους προβολείς τους, ενώ την ίδια στιγμή από το παραπλέον τουρκικών σημάδευαν με λέιζερ τον πιλότο του ελικοπτέρου, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ.

Οι τουρκικές ακταιωροί, αμφισβητώντας το Ελληνικό FIR και άρα την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο προχωρούσαν και σε ηχητικές παρεμβολές ακόμη και με παραπλανητικά μηνύματα στα ελληνικά θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την επιχείρηση.

Ο Βασίλης Χειμωνέττος, ο καπετάνιος του «Φαίδων», συγκλονίζει, περιγράφοντας για την επιχείρηση διάσωσης τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Χάλκης, λέγοντας πως δεν είχε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, ειδικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια τύφλωσης του ελικοπτέρου με λέιζερ.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από δύο περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα/διάσωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέονται καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπόδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος».

Εξήγησε μάλιστα ότι οι ελληνικές δυνάμεις ζητούσαν μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει από το σημείο για να μπορέσουν να διασώσουν τον κόσμο που βρισκόταν στην θάλασσα.

Δείτε την συγκλονιστική μαρτυρία του:

 

www.el.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here