Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του μετά τη  ενημέρωση προειδοποιεί για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης και συνεχίζει:

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία.
Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα.
Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».
Την ίδια στιγμή και δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνουν τα αυξημένα κρούσματα και η ασφυκτική πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ανοίξει καμία από τις κλειστές δραστηριότητες ώστε να «μπουν σε σειρά» και οι επόμενες, καμία αναφορά δε γίνεται για την εστίαση και για το πότε πιθανολογείται το άνοιγμά της.
Ο κλάδος που είναι «κλινικά νεκρός» εδώ και μήνες, σχεδιαζόταν να ανοίξει στις 15 Απριλίου δεδομένου ότι και τα οικονομικά περιθώρια των δημοσίων ταμείων στενεύουν, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο πλέον.
Ενα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα της εστίασης είναι και η διενέργεια self tests στους εργαζομένους της εστίασης και του τουρισμού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
«Εχουμε ήδη ζητήσει και συζητήσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στην εστίαση» επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς.
Ωστόσο φαίνεται ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, την εναλλακτική θα παράσχουν τα self tests ώστε να επιτευχθεί ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μέτρα, ειδικά τώρα που ο καιρός θα βαίνει βελτιούμενος.
Σε κάθε περίπτωση πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να αναβληθεί για πολύ ακόμα προσθέτοντας ότι «έως τις 20 Απριλίου θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλιώς πως θα εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που θα αρχίσουν να φτάνουν».
Αλλωστε πληθαίνουν και οι φωνές των επιδημιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, καθώς θεωρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ