Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, λέει μια σοφή ελληνική παροιμία που ταιριάζει “γάντι” στις άνομες προθέσεις των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με αφορμή την ελληνοαλβανική διένεξη για την ΑΟΖ και την παραπομπή της στην Χάγη.

Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι “λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά ελληνικά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους βρίσκονται πολύ κοντά στην αλβανική και τουρκική ηπειρωτική χώρα, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη για την Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης για την επέκταση των χωρικών υδάτων και η διαίρεση των θαλάσσιων ζωνών απαιτεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της”.

Εδώ η Άγκυρα μέσω κυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων ζητά έμμεσα μέσω του τύπου από την Αθήνα ουσιαστικά “διαπραγμάτευση για την επέκταση των χωρκών υδάτων στα 12 μίλια, φοβούμενη τυχόν ελληνική μονομερή ενέργεια”.

Μάλιστα η τουρκική προκλητική στάση επικαλείται ακόμα και το άρθρο 15 της UNCLOS (την οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα) η οποία ορίζει ότι, “όταν οι ακτές δύο κρατών είναι γειτονικές μεταξύ τους, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ τους, να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα πέρα ​​από τη ενδιάμεση γραμμή. Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη δεν ισχύει όταν είναι απαραίτητο λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ δύο κρατών με τρόπο που διαφέρει από αυτά”.

Οι Τούρκοι τρέμουν στην κυριολεξία αυτήν την περίοδο ειδικά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια διότι τότε τα πολεμικά, εμπορικά και επιβατικά πλοία τους θα πρέπει να ζητούν άδεια διέλευσης από το Αιγαίο.

Επίσης μια τέτοια κίνηση από πλευράς Αθήνας θα εξοβέλιζε την Τουρκία από όλα τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων  από το Καστελόριζο έως νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας, οι Τούρκοι επιζητούν ουσιαστικά διχοτόμηση του Αιγαίου σε αέρα και θάλασσα, αποστρατικοποίηση των νήσων, μη αναφορά του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Αντί αυτού όμως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή ελληνική “κίνηση” τους επόμενους μήνες με την συνδρομή της δύσης και εταιρειών κολοσσών για επέκταση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Επίσης ξεκίνησαν και τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, η οποία είναι η απαρχή νέων εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο, αφού το έργο θα φυλάσσεται στρατιωτικά αποδεικνύοντας ότι τα ενεργειακά και τα στρατιωτικά ζητήματα συνδέονται με άρρηκτο τρόπο.

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (η οποία είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο) και η παρουσία αμερικανικών, γαλλικών κά επενδυτικών κολοσσών στην χώρα εγγυώνται ότι η Τουρκία θα βρεθεί εντελώς μόνη της στην περιοχή.

Για αυτό και οι Τούρκοι επιζητούν συνεχώς κάποιας μορφής στρατιωτικό επεισόδιο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο έχοντας στόχο να σύρουν την Ελλάδα σε μια πιθανή μίνι στρατιωτική εμπλοκή, από την οποία η Άγκυρα  θα ήθελε να προκύψουν διαπραγματεύσεις, αλλά η χώρα μας έως τώρα κινείται μέσα σε πολύ λογικά πλαίσια ακυρώνοντας όλα αυτά τα σχέδια.

Την ίδια στιγμή έχουμε ενίσχυση της ελληνικής θέσεως διεθνώς, κάτι που απέδειξε και η χθεσινή σύνοδο εντός Ελλάδος από χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, η οποία απέδειξε την ισχυρή θέση της χώρας μας και την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο.
 

pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here