Δραματική δείχνει η κατάσταση με τον εφοδιασμό των μονάδων παραγωγής ζωοτροφών, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι χώρες από τις οποίες γίνεται μεγάλη εισαγωγή αραβόσιτου, μαλακού σιταριού και δημητριακών καρπών.
Ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ζωοτροφές μονάδες του κλάδου, όπως είναι τα πτηνοτροφεία και οι μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, είναι πλέον ορατός.
Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη όπως υπογραμμίζουν τοπικοί φορείς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες».
Στην ίδια επιστολή τονίζεται πως «τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη».
Επίσης, το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών έχει μεταφερθεί και στη Βουλή. Επίκαιρες ερωτήσεις έχουν καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.
Θανάτωση ζώων;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για άμεση θανάτωση ζώων λόγω των ελλείψεων στην αγορά, που άρχισαν να φαίνονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το αμέσως επόμενος διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους κτηνοτρόφους.