“Είναι απολύτως σαφές το πλαίσιο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη Γενεύη και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο σε αυτό (το πλαίσιο) της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων”. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι “προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ τη διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος». Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».

«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε άλλη μια φορά για τη συνάντηση αυτή, και σημείωσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας -και οι δικές μας και οι δικές σας- συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ’ ότι ο δικός μας, στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας, θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here