Την τρίτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί

Την τρίτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 ανακοίνωσαν την Παρασκεύη, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, οι τρεις υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ που εξήγγειλε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά προσωπα που πλήττονται από την κρίση, με διευκολύσεις στην πληρωμή των δόσεων. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.

Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε συνολικά 1,4 εκατ. εργαζομένους. Αυτή θα είναι ακατάσχετη. Για όλο αυτό το δυναμικό θα καλυφθεί η ασφαλιστική δαπάνη. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης για τον Απρίλιο θα είναι 2 δισ. ευρώ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρησεών που πλήττονται, η λίστα είναι δυναμική και ανανεώνεται συνεχώς.

Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου

To δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις.

Δώρο Πάσχα θα λάβουν και 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας». Το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Τρίμηνη αναστολή δανείων
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την τρίμηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών για όλους τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. «Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε.

«Για όλους τους δανειολήπτες έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους» ενώ ξεκαθάρισε ότι «Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές σε συνεπείς δανειολήπτες.

Οι δέκα όροι για το επίδομα των 800 ευρώ

Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το πως μπορεί να εισπράξει το επίδομα των 800 ευρώ  ένας μισθωτός επιχείρησης που πλήττεται ή ακόμα και έχει κλείσει με κυβερνητική απόφαση λόγω κορωνοϊού, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως:

Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊούκαι για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για
*την προστασία της δημόσιας υγείας,

*την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών

*τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού,

Απλώνουμε λοιπόν δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον κραδασμό.

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη .

Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,  θα είναι: Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800 ευρώ), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗκαι να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.

Στη περίπτωση που ο εργοδότης  δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ,  θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.

Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

 

 

newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here