Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των σιτηρών.

Ένα κιλό ψωμί πλέον κοστίζει από 2,50 έως και 3,10 ευρώ ενώ πριν από έξι μήνες η ανώτατη τιμή ήταν μέχρι 2,80.

Με την τιμή του κιλού στο ψωμί ήδη να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ο κλάδος των αρτοποιών αναμένει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου για την καταγραφή της πρωτης αντίδρασης.

«Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε πέρα από τα άλευρα που έχουν μια σταθερότητα από τον Μάρτιο, σε υψηλές τιμές βέβαια. Οι υπόλοιπες κάθε ημέρα και αυξάνονται, τώρα περιμένουμε και τα σιτηρά» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

«Είμαστε σε θέση αναμονής και περιμένουμε τις επόμενες ώρες να ανοίξει το χρηματιστήριο για τα τρόφιμα και τα σιτηρά για να δούμε ποια θα είναι η πρώτη αντίδραση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέμα επάρκειας για τη χώρα μας δεν θα υπάρξει, όπως ούτε και για την Ευρώπη αλλά κανείς δεν ξέρει σε τί τιμές θα προμηθευτούν οι μύλοι το επόμενο διάστημα τα σιτηρά και κατ’ επέκταση εμείς τα άλευρα» συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, για ακόμη μια φορά, ζητάει να συνεχιστεί η επιδότηση για το επόμενο διάστημα και φυσικά επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6% στα προϊόντα και στο ψωμί, καθώς όπως σημειώνει «οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε πέρα από τα άλευρα που έχουν μια σταθερότητα από τον Μάρτιο, σε υψηλές τιμές βέβαια, όλες οι άλλες πρώτες ύλες κάθε ημέρα και αυξάνονται».

Αδύνατον να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.

Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων σήμερα.

Η απόφαση της Ρωσίας θα πλήξει την τροφοδοσία των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών. Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σήμερα στις αγορές.

 

 

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ