Κάθε χώρα έχει τις οικογενειακές της παραδόσεις και έθιμα, αλλά η Ελλάδα ξεχωρίζει για τον πλούτο της πασχαλινής της παράδοσης.

Οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα με το στοιχείο του πένθους, παρακολουθώντας τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και διακοσμώντας τους τάφους των συγγενών τους. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας πραγματοποιούνται πομπές σε όλη τη χώρα. Οι εορτασμοί καταλήγουν στην ημέρα του Πάσχα, όταν οι οικογένειες συγκεντρώνονται για ένα μεγάλο γεύμα όπου τρώνε αρνί και κόκκινα αυγά.

Στη χώρα μας, η Σαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα με ένα μεγάλο γλέντι με φασολάδα και ταραμοσαλάτα. Συνηθίζεται επίσης να πετάμε χαρταετούς στον ουρανό. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν για 40 ημέρες πριν από τη γιορτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Η νηστεία ολοκληρώνεται το βράδυ της Ανάστασης με τη Μαγειρίτσα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Η συνταγή της Μαγειρίτσας για σούπα από εντόσθια εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα και έκτοτε αποτελεί πασχαλινή παράδοση.

Για τους περισσότερους Έλληνες, το Πάσχα είναι η εποχή που μαζεύονται με την οικογένεια και τους φίλους τους και απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό αρνί στη σούβλα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κρεοπωλείο της γειτονιά σας ή να αναζητήσετε κάποιο κρεοπωλείο delivery για να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο για τις υπόλοιπες ετοιμασίες. Ωστόσο αν δεν είστε λάτρεις του αρνιού, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε είτε προβατίνα είτε ζυγούρι.

Το αρνί πρέπει να ψήνεται στη σούβλα, να είναι αρσενικό και να τρέφεται με γάλα, γιατί το γάλα αντιπροσωπεύει την αγνότητα. Το αρνί ψήνεται αργά για ώρες πάνω σε καυτά κάρβουνα.

Η κατανάλωση του αρνιού έχει συμβολικό χαρακτήρα – ο Χριστός θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα – αλλά έχει να κάνει και με τη γεύση. Οι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι για τα πρόβατά τους, τα οποία βόσκουν σε καλές συνθήκες στις πλαγιές των βουνών. Το κρέας είναι τρυφερό και νόστιμο.

Το γεύμα αρχίζει με την κοπή του ψωμιού, το οποίο ευλογείται και μοιράζεται με όλους όσους βρίσκονται στο τραπέζι. Το τραπέζι είναι στρωμένο με κόκκινα αυγά, που αντιπροσωπεύουν το αίμα του Χριστού, και οι συμβολισμοί δεν σταματάνε εκεί.
Όταν ένα αυγό σπάει, σημαίνει ότι η ανάσταση του Χριστού έχει ολοκληρωθεί. Το τσουρέκι ως σύμβολο της νέας ζωής και κουλουράκια ως σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας

Όλα αυτά έχουν ένα κοινό. Το γλέντι, το πασχαλινό γεύμα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους είναι μια γιορτή για μια νέα αρχή και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Δεν είναι απλώς ένα γεύμα ή μια συγκέντρωση, αλλά μια ολοήμερη υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ