Με το φυσικό αέριο να είναι πλέον «απλησίαστο» λόγω της ραγδαίας αύξησης, και με το πετρέλαιο να ξεκινάει από τις 15 Οκτώβρη, η ζήτηση για καυσόξυλα και πέλετ έχει τετραπλασιαστεί. Οι έμποροι δυσκολεύονται να με τις παραγγελίες, καθώς όπως λένε οι υλοτόμοι δεν στέλνουν επαρκές φορτίο.

Οι καταναλωτές από εκεί που έδιναν 120 ευρώ πέρσι για ένα κυβικό ξύλα, φέτος πληρώνουν ήδη 170 ευρώ χωρίς να έχει ξεκινήσει ο χειμώνας.

Οι έμποροι κάνουν μεγάλες παραγγελίες λόγω της αυξημένης ζήτησης, παραλαμβάνουν όμως ελάχιστα, με τιμές αυξημένες κατά 60-70% συν τις αυξήσεις στα μεταφορικά.

Οι ελλείψεις οφείλονται σε τρεις παράγοντες:

την περιορισμένη υλοτόμηση
τις εξαγωγές
την αγορά της πλειοψηφίας των ξύλων από τις μεγάλες βιομηχανίες.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του star, «τη νύφη πληρώνουν» η λιανική και οι καταναλωτές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης με διάταξη που έχει καταθέσει στη βουλή βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, στη λιανική όμως και όχι στη χονδρική.

Παράλληλα ξεκινά την καταγραφή των αποθεμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ελλείψεις είναι πραγματικές οι τεχνητές ώστε να ανέβουν και άλλο οι τιμές στα καυσόξυλα τους χειμερινούς μήνες.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης καυσόξυλων πάντως δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της αγοράς και ότι οι έλεγχοι για τυχόν αισχροκέρδεια πρέπει να γίνουν στα προηγούμενα στάδια διάθεσης και εμπορίας καυσόξυλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ