Σάρκα και οστά αρχίζει να λαμβάνει η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την προμήθεια προστατευτικών μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των δήμων όλης της χώρας.

Όπως ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η ίδια έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις αναγκαίες διαδικασίες «ώστε κανένας δήμος, όσο απομακρυσμένος και αν είναι, κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο».

Υποσχόμενη απόλυτη διαφάνεια, η ΚΕΔΕ καλείται, όπως επισημαίνει, να φέρει εις πέρας, σε πρωτόγνωρα και πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας:

«Καλούμαστε», υπογραμμίζεται, «σε λιγότερο από 10 μέρες να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Κράτους, χρειάζονται από τρεις ως έξι μήνες».

Ως εδώ όλα καλά. Κάτι όμως δεν πάει καθόλου καλά με έτερη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει ποσό ύψους 86.000 ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την αγορά μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «μέσος όρος ανά μαθητή είναι 4,5 ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Κάθε μαθητής θα λάβει δύο υφασμάτινες μάσκες».

Δηλαδή δύο (2) προστατευτικές μάσκες που προβλέπονται ανά μαθητή κοστίζουν 4,5 ευρώ!

Δεδομένου ότι ακόμα και στη λιανική πώληση μια υφασμάτινη μάσκα κοστίζει μεσοσταθμικά 1-1,5 ευρώ, δυσκολεύεται κανείς να υπολογίσει πώς οι δύο μάσκες -που προφανώς θα παραγγελθούν σε τιμή χονδρικής- κοστολογούνται για το κράτος στα 4,5 ευρώ.

Πέρα από το ότι αν πράγματι προβλέπονται 4,5 ευρώ για δύο μάσκες ανά μαθητή, τα 6,2 εκατ. ευρώ της α’ φάσης του προγράμματος που ανήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 1/3 των αναγκών, είναι αν μη τι άλλο σκανδαλώδες το δυσανάλογο κόστος που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Ελπίζουμε να δοθούν άμεσα εύλογες εξηγήσεις.

 

 

documentonews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here