ΑρχικήΕλλάδαΒουλή: Στις Επιτροπές η ελληνογαλλική συμφωνία – Την Πέμπτη η ψήφιση...

Βουλή: Στις Επιτροπές η ελληνογαλλική συμφωνία – Την Πέμπτη η ψήφιση της από την Ολομέλεια

Δημοσιεύθηκε:

 

Συζητείται σήμερα  στις Επιτροπές Εθ. Άμυνας και Εξωτερικών  Υποθέσεων της Βουλής, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει την Πέμπτη κατά την ψήφιση της συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αναμένεται να τονίσει πως η  ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, υπερβαίνει τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα υπογραμμίσει εκ νέου πως η χώρα αποκτά υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σημειώνοντας  πως δεν σκοπεύει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία.  Για την κυβέρνηση η  συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ενστάσεις  για τα άρθρα 2 και 18 εγείρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει πως πρέπει να αλλάξουν οι διατυπώσεις «που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δηλώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να καταψηφίσει την συμφωνία επιρρίπτοντας  το βάρος της ευθύνης  στη κυβέρνηση για τις δύο αυτές προβλέψεις που τις χαρακτηρίζει αρνητικές  για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας  κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

 

 

ertnews.gr

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: