Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών», δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζει ρητώς την αλληλεγγύη του, σε Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσαν, οι ίδιες πήγες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, και αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας, υπογράμμισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν γίνει γνωστό το σχέδιο συμπερασμάτων.

Σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η κατηγορηματική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, κάνοντας λόγο για προκλητικό χαρακτήρα.

Δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, σημειώνει ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.

Αποδεκτό έγινε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, που έθεσαν, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, κατά τη συνάντηση του, στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Την ίδια ώρα, στη Λιβύη, ο στρατάρχης Χάφταρ, που ελέγχει το 70% των εδαφών της χώρας, καλεί τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Στο μεταξύ, νέο χτύπημα των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από το αμερικανικό Κογκρέσο.  Για «πολιτικό σόου» έκανε λόγο η Άγκυρα.

Αποστολή:Γιάννης Τρουπής

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Οικουμενική στήριξη διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (video)

Λιβύη: Eντολή του στρατηγού Χαφτάρ για επίθεση στην πρωτεύουσα

www.ert.gr