Οι συνταγές του Άκη Πετρετζίκη έγιναν ακόμη πιο viral κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αφού η εκτέλεσή τους είναι τόσο εύκολες ακόμη και για τον πιο ανίδεο.

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο meme όπου «τρολάρουν» τον γνωστό σεφ και «φοβούνται» μην φτιάξει μελομακάρονα με λιναρόσπορο και βρώμη.

Ωστόσο, ο Άκης δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα στο αίτημα αυτό και έτρεξε να το πραγματοποιήσει.

«Παρά τις προσπάθειές σας μέσα στο ΣΚ, δεν με προσέξατε αρκετά, και τελικά σας τα έφτιαξα… Μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο, για να μετρήσουμε μαζί αντίστροφα: 48 μέρες για Χριστούγεννα!», έγραψε ο Άκης Πετρετζίκης που ξέρει να πιάνει τον παλμό.

Η συνταγή του Άκης Πετρετζίκη για μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο
Υλικά
Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
350 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 γαρίφαλα

Για τα μελομακάρονα
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
500 γρ. βρόμη
2 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Για το σιρόπι

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι, το νερό, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Φτιάχνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.
Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τη βρόμη σε δόσεις και τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει αλεύρι.
Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το αλεύρι βρόμης, τον λιναρόσπορο και το αλεύρι ολικής άλεσης, και ανακατεύουμε με την κουτάλα, για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και δεν θα γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τις λαδόκολλες.
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα μελομακάρονα.
Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο.
Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-25 δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.

 

 

 

Znews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ