Στην νέα σειρά της ΕΡΤ «Ζακέτα να πάρεις» οδήγησε βλέπουμε φέτος την Δάφνη Λαμπρόγιαννη.Η ηθοποιός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό Τηλεθεατής, μίλησε για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση με τα κλειστά θέατρα.

Πώς διαχειρίζεστε την παύση στο θέατρο;

«Ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να είμαι στη σειρά, είναι ακριβώς επειδή θα με έβγαζε από αυτήν την παύση. Είναι πολύ δύσκολη ψυχολογικά αλλά και οικονομικά. Το να μη δουλεύεις και να μη γνωρίζεις πότε ακριβώς τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά και τι σειρά θα είναι αυτή».

Δυσβάσταχτο για όλους…

«Ωστόσο, νομίζω ότι είμαστε από τα επαγγέλματα που έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο από άλλα. Όλοι θα έχουμε πρόβλημα με την οικονομία, ήδη έχουμε και αργότερα θα έχουμε μεγαλύτερο.

Για μένα όχι, αλλά για τον κλάδο μου ήταν αρκετά σοκαριστικό το πόσο απαξιωμένοι είμαστε σαν επάγγελμα και ως χρησιμότητα στην κοινωνία. Μα, όταν βγήκε ο πρωθυπουργός να αναγγείλει το πρώτο lockdown, δεν μας ανέφερε καν. Ούτε καν ως λέξη.

Ανέλυσε το πώς θα δουλεύουν τα κομμωτήρια, αλλά για εμάς ούτε λόγος. Αφού προέκυψε κύμα αντίδρασης, αρχίσαμε να αντιδρούμε και να καμωνόμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο θέμα της τωρινής κυβέρνησης.

Αυτό συνέβαινε όσα χρόνια ζω στην Ελλάδα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την παιδεία και τον πολιτισμό. Οπότε γιατί να πέσω από τα σύννεφα, τώρα που φάνηκε; Στις κρίσεις απλά φαίνεται τι συμβαίνει. Αυτό συνέβαινε πάντα».

Αισθάνεστε ότι απαξιώθηκε η χρησιμότητα σας;

«Πέρα από τα επίσημα χείλη, στην ουσία δεν έχω δει και κανένας να έχει αναρωτηθεί για το τι θα γίνει. Είμαστε σαν φο μπιζού σκουλαρίκια. Ούτε καν σαν αληθινά κοσμήματα. Ο πολιτισμός είναι κάτι σαν στολίδια. Θα βγω έξω, χρειάζεται να είμαι ντυμένος, ας φορέσω κι ένα σκουλαρίκι. Το οποίο δεν είναι και τόσο απαραίτητο».

Μα, ο πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα…

Αυτά είναι μια “καραμέλα” που τη χρησιμοποιούμε σαν ένα ωραίο άλλοθι για το πόσο άχρηστοι είμαστε σε αυτό το κομμάτι. Καταγόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες και ανάθεμα μας αν ξέρουμε και οτιδήποτε γι’ αυτούς! Το λέμε επειδή το λένε οι ξένοι».

Το μεράκι και η φαντασία ατόνησαν στη ζωή μας;

«Εμείς ζήσαμε σε μία εποχή όπου υπήρχε το καλό και το κακό, το άσπρο και το μαύρο. Είχες να ελπίζεις σε κάτι. Αυτό λίγο έχει χρεοκοπήσει. Φυσικά, τα νεότερα παιδιά πάντα, όσο κι αν ζουν σε μια δύσκολη συνθήκη, θα εφεύρουν κάτι καινούργιο, Έτσι γίνεται στην ιστορία. Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει», είπε στον Τηλεθεατή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ