Ευρώ
Ευρώ

Ευρώ: 20 χρόνια από την κυκλοφορία του – κερδισμένοι και χαμένοι – Τι συνέβη στην Ελλάδα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ωφεληθεί περισσότερο από το euro όπως επισημαίνει το Reuters σε δημοσίευμά του με αφορμή τα 20 χρόνια που γιορτάζει φέτος το ευρώ από την κυκλοφορία του.

Επικαλούμενο έρευνα γερμανικού think tank το Reuters αναφέρει ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη τους με το ενιαίο νόμισμα.

Στην έρευνα τονίζεται ότι από το 1999 που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα μέχρι σήμερα και για όλη αυτή την περίοδο οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 euro μεσοσταθμικά από ότι εάν δεν ήταν στην Ευρωζώνη και οι Ολλανδοί κατά 21.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν πιο φτωχοί κατά 74.000 euro και 56.000 euro αντίστοιχα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας ήταν εν μέρει εξαίρεση σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, η Ελλάδα κέρδισε πολύ, ωστόσο από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες», αναφέρουν οι συντάκτες και συνεχίζουν τονίζοντας πως συνολικά, κάθε Έλληνας έγινε πιο πλούσιος κατά 190 euro, από ότι θα γινόταν διαφορετικά – εάν η χώρα δεν ήταν στην Ευρωζώνη.

Καθώς δεν μπορούν πλέον να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους, οι χώρες που έχασαν θα πρέπει να διπλασιάσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους, συμπεραίνουν οι συντάκτες.

Ανάσα για δεκάδες νοικοκυριά – 210 ευρώ από την Τρίτη στους λογαριασμούς σας

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: reuters.com

The post Ευρώ: 20 χρόνια από την κυκλοφορία του – κερδισμένοι και χαμένοι – Τι συνέβη στην Ελλάδα appeared first on Boxnews.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × four =