ΑρχικήΉπειροςΠρέβεζα: Αδυνατούν να πληρώσουν δικηγόρο λόγω φτώχειας

Πρέβεζα: Αδυνατούν να πληρώσουν δικηγόρο λόγω φτώχειας

Δημοσιεύθηκε:

 

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών στην Πρέβεζα αλλά και στους υπόλοιπους Νομούς της Ηπείρου, που αδυνατούν να πληρώσουν δικηγόρο για να διευθετήσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις, όπως για παράδειγμα διαζύγια κ.ά.

Η λίστα με τα αιτήματα εκείνων που αναγκάζονται να προσφύγουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας συνεχώς μεγαλώνει αναφέρει στην Τ.Φ. ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμάς Γεωργίου, κάτι που φανερώνει για άλλη μία φορά  την οικονομική δυσπραγία που διογκώνεται.

Να επισημάνουμε  ότι το 2017 τα αιτήματα πανελλαδικά άγγιξαν τα 8.000, ενώ στο πρώτο μόλις τρίμηνο του 2018 φτάνουν τα 1.713 με τάση αυξητική.

Ανάλογη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των δικηγόρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς εξ’ αυτών στην έξοδο.

Ο λόγος είναι ότι ενώ για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν για παράδειγμα σήμερα θα πληρωθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια, εντούτοις πρέπει να καταβάλλουν ” μπροστά” τον  ΦΠΑ 24%, αλλά και φόρο εισοδήματος για εισόδημα που όμως δεν έχει εισπραχθεί…

Το φαινόμενο των καθυστερήσεων δεν παρατηρείται μόνο στις δικηγορικές υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και προς τους Δήμους, τα Νοσοκομεία κ.ά.

Να σημειώσουμε ότι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα με επιστολές προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ αναφέρουν πως το Δικηγορικό Σώμα στηρίζει διαχρονικά το θεσμό της νομικής βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, και ειδικώς το ΤΑΧΔΙΚ, έχουν υποχρέωση να εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλόμενες αμοιβές, οι συμμετέχοντες δικηγόροι καταγγέλλουν ότι οι καθυστερήσεις εξόφλησης ξεπερνούν το έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και τα δύο χρόνια.

Οι δικηγόροι θεωρούν αναγκαίο να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων, ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής, στις περιπτώσεις παροχής νομικών υπηρεσιών μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που η αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά τον χρόνο διενέργειας της δικηγορικής πράξης.

 

 

 

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τελευταία νέα

Ηπειρος: Βροχή αρνητικών αποφάσεων για εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταικών πάρκων, και υδροηλεκτρικών έργων

Βροχή αρνητικών αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων καθώς και υδροηλεκτρικών...

Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της Λύσσας σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, και Ιωαννίνων

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της 'Ανοιξιάτικης ρίψης - διανομής εμβολίων - δολωμάτων...

Δανάη Μπάρκα: «Με κοιτούσαν περίεργα, μας πλησίαζαν απειλητικά…»

Οι ξέγνοιαστες στιγμές της Δανάης Μπάρκα στη Βαρκελώνη διαταράχθηκαν από μία δυσάρεστη περιπέτεια την...

Νίκος Μουτσινάς: Επέστρεψε «σιδερένιος» στο «Καλό μεσημεράκι»

Μετά την περιπέτεια με την υγεία του ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε στο «Καλό μεσημέρακι»...

Περισσότερα