Την αισιοδοξία ότι  η Περιφέρεια Ηπείρου θα καλύψει πλήρως τον στόχο της απορρόφησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας χθες βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως είπε, σήμερα το ποσοστό έχει ανέλθει στο 30% και η Ήπειρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η απορροφητικότητα, θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι Δήμοι ή οι άλλοι φορείς που υλοποιούν δράσεις και έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είχαν πετύχει καλύτερους ρυθμούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  υπάρχουν μεγάλα έργα Δήμων για τα οποία δεν έχει υπάρξει η παραμικρή είσπραξη, αναφέροντας ωε παραδείγματα τον  δακτύλιο Ιωαννίνων, αλλά και τις Αστικές αναπλάσεις των άλλων τριών δήμων πρωτευουσών Νομών, για τις οποίες υπάρχουν καθυστερήσεις και σε μελέτες.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε καθυστερήσεις που προκύπτουν εξαιτίας των κρατικών υπηρεσιών, επικαλούμενος τη σύνδεση Ιόνιας (Καμπή) – Γέφυρα Καλογήρου, για το οποίο η Περιφέρεια δέσμευσε 35 εκ. ευρώ, για να ανατρέψει όμως τον προγραμματισμό το Υπουργείο Υποδομών με τον ισχυρισμό πως απαιτείται νέα γεωτεχνική μελέτη.

Επίσης προέβλεψε ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν μεταφορές έργων από τομείς που δεν θα υπάρχουν απορρόφηση σε άλλους και έκανε λόγο για την ετοιμότητα που ζητήθηκε να υπάρχει εκ μέρους υπουργείων για το ενδεχόμενο «διάθεσης» έργων  ώστε να μη χαθούν πόροι σε τομεακά τους.

Τέλος όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε πως το βάρος θα δοθεί κατά κύριο λόγο σε δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη έγινε με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν ο επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  Σπύρος Ριζόπουλος, μετά τη συνάντηση Περιφερειαρχών – Πρωθυπουργού, μετά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει χαμηλή την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ριζόπουλος, ανέφερε πως η απορροφητικότητα του 30% είναι χαμηλή και οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό.

Υποστήριξε ότι έστω και  τώρα υπάρχει το περιθώριο να ρεαλιστικοποιηθεί το πρόγραμμα και να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένας επανασχεδιασμός του προγράμματος, ώστε ακόμα και αν χρειαστεί να απενταχθούν ενταγμένα έργα, να στοχεύσει το ΠΕΠ σε κατηγορίες έργων και δράσεων που θα είναι αποδοτικότεροι για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Πρότεινε τέλος, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους τοπικούς φορείς ώστε ο σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο να πατά σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here