Πολύ αργά αποδείχθηκαν τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο των μηχανικών, για να παρέμβει, προχωρώντας σε κάποιες μικρές τεχνικές προσαρμογές στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ομαλότερη ροή των αιτήσεων.

Βέβαια, για την Ήπειρο, που ήταν η πρώτη περιφέρεια που άνοιξε το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο, αυτές οι αλλαγές δεν έχουν καμία σημασία τώρα, αφού στην περίπτωση της περιοχής μας όποιος πρόλαβε, πρόλαβε!

Το είχε επισημάνει…
Ο «Πρωινός Λόγος», πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα, είχε επισημάνει σε κύριο θέμα του τις σοβαρές αστοχίες στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, προβλέποντας ότι πολλοί συμπολίτες θα μείνουν εκτός του προγράμματος όπως κι έγινε, ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις του ΤΕΕ και άλλων φορέων. Η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή στις 11 Δεκεμβρίου για 23 λεπτά (!), περίοδο κατά την οποία υποβλήθηκαν συνολικά 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν μόνο οι 2.761.

Τι αλλάζει…
Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, ανάγκασαν το Υπουργείο να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές με την πιο σημαντική (αν και ελλιπής) την καθιέρωση χρονοκαθυστέρησης πέντε λεπτών στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα του προγράμματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου:

– Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.

– Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

– Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Υποβολή εκ νέου…
Όμως έστω και αυτές οι λίγες αλλαγές, αφορούν μόνο τις περιφέρειες, στις οποίες δεν είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία), με την Ήπειρο να μένει εκτός, όπως και χιλιάδες Ηπειρώτες που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους με το προηγούμενο σύστημα!
Εύλογα λοιπόν σήμερα και αφού υπήρξαν αυτές οι διορθώσεις για τις άλλες περιφέρειες, μηχανικοί και πολίτες ζητούν να υποβληθούν εκ νέου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την περιοχή μας.

Ο γνωστός Γιαννιώτης οικονομολόγος, συνεργάτης της εφημερίδας κ . Άγγελος Κολέμπας σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι «δυστυχώς συνεχίζεται το πρόγραμμα με τα ίδια κριτήρια εκτός από τη μη πρόσθεση του χρόνου συμπλήρωσης της αίτησης, δηλαδή το πεντάλεπτο που αρχίζει μετά την συμπλήρωση της αίτησης» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν δίκαιο, αξιοκρατικό και βοήθεια προς τους οικονομικά αδύναμους, ο κ. Υπουργός ν’ αλλάξει το ηλεκτρονικό σύστημα επιλογής των δικαιούχων, να επαναληφθεί ο διαγωνισμός και να συμπεριλάβει τους χιλιάδες που άδικα δεν επιλέχτηκαν…»!

Να δοθούν έξτρα μόρια…
Παράλληλα ο κ. Κολέμπας έθεσε και μια νέα παράμετρο που κανονικά θα έπρεπε να ισχύει για να είναι πιο δίκαιο το πρόγραμμα και να υπηρετεί τους σκοπούς της εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως είπε «θα έπρεπε επιπρόσθετα να δοθεί προτεραιότητα-bonus π.χ. στον Νομό Ιωαννίνων -και όχι μόνον- που έχουμε έξι μήνες χειμώνα, όπως γίνεται και με το επίδομα θέρμανσης».

Άδικο σύστημα…
Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του τον Δεκέμβριο στον «Π.Λ.» (λίγο πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων) είχε πει ότι είναι μέγα λάθος το ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου γίνεται τυχαία επιλογή των δικαιούχων, με τον κάθε μηχανικό να καλείται μέσα σε λίγα λεπτά να προλάβει να καταχωρίσει το πολύ έναν – δύο ενδιαφερόμενους!

Όπως ανέφερε τότε «για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ισχύει το ‘όποιος πρόλαβε τον κύριον είδε’» προσθέτοντας τα εξής: «Θα έπρεπε να δεχτούν όλες τις αιτήσεις και μετά να γίνει η επιλογή των δικαιούχων σύμφωνα με τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Αυτό που γίνεται βολεύει μερικές μεγάλες εταιρίες, με πολλούς συνεργάτες που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και καταχωρούν σωρηδόν αιτήσεις.

Για παράδειγμα, εταιρία έχει 70 συνεργάτες και τους δίνει ως αμοιβή ένα συμβολικό ποσό, ενώ αυτή αναλαμβάνει την πώληση και εγκατάσταση των υλικών για 70 προγράμματα και ο ‘’μικρός’’ μηχανικός ένα πρόγραμμα»! Κατέληγε δε τονίζοντας πως «το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα είναι άδικο και δεν βοηθάει τους οικονομικά ασθενέστερους, με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα»!

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here