Αγριογούρουνα “βολτάρουν” ακόμη και μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Θεσπρωτίας, και κινδυνεύουν οι οδηγοί με ατυχήματα.

Οδηγός, κινούμενος στην παλαιά εθνική οδό, από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα, στο ύψος της Πετροβίτσας βρέθηκε αντιμέτωπος με αγέλη αγριογούρουνων και στο παρά ένα αποφεύχθηκε το ατύχημα.

Και άλλοι οδηγοί, πολύ συχνά, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο των Φιλιατών και του Σουλίου, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, όπου  κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις με αγριογούρουνα, τα συναντούν στο διάβα τους.

Ανενόχλητα κυκλοφορούν, παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να  φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους ακάθεκτα!

Εξάλλου, γεωργοί της Θεσπρωτίας δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με αγριογούρουνα, που καταστρέφουν τις σοδειές τους. Τα ζώα ρημάζουν τις καλλιέργειες και δεν έχουν τρόπο να τις προστατεύσουν, ενώ οι ζημιές, που παθαίνουν, είναι μεγάλες.

Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να κάνουν, αυτό, που έκαναν αγρότες στη Θεσσαλία:  Πήραν τα ραδιόφωνα από τα σπίτια και τα μετέφεραν από άκρη σε άκρη στις καλλιέργειες, όπου τα αφήνουν ανοιχτά να παίζουν μουσική, ώστε να απωθηθούν τα αγριογούρουνα, που αναζητούν τροφή,  και να σώσουν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «’Αρτεμις», που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα.

Τα στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που υλοποιεί το πρόγραμμα «’Αρτεμις», αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 1998 – 1999 θηρεύτηκαν 18.600 αγριόχοιροι, ενώ τις χρονιές 2008-2009, 27.300 αγριόχοιροι και την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019, 55.400 αγριόχοιροι.

Όπως τονίζει ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, δασολόγος, μηχανολόγος μηχανικός, με βάση  το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, εφόσον την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019 θηρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα 55.400 αγριόχοιροι, ο πληθυσμός τους την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2019 – 2020 ήταν πάνω από 100.000. Κάνει δε λόγο για αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων από δεκαετία σε δεκαετία.

Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.

Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…

Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά  αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ! Τα μάτια τους, λοιπόν, όχι τέσσερα, αλλά δεκατέσσερα, πρέπει να έχουν οι οδηγοί, ιδίως τις νυχτερινές ώρες στα αγριογούρουνα, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα.

 

 

katoci.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ