Η γνωστή μας αιθαλομίχλη επέστρεψε το τελευταίο διάστημα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η οποία μάλιστα λόγω της άπνοιας χτύπησε «κόκκινο»!

Η ατμόσφαιρα τα τελευταία 24ωρα στο Λεκανοπέδιο είναι αποπνικτική, με την υγρασία τις περισσότερες ώρες της ημέρας να είναι «καρφωμένη» στο 100%, κάνοντας ανυπόφορη την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους.

Με αφορμή τις υψηλές συγκεντρώσεις αέριων ρύπων, ο Καθηγητής Μετεωρολογίας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι οι οποίοι εκπέμπονται, κυρίως από αυτοκίνητα και καμινάδες, να μην απομακρύνονται!

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Μπαρτζώκας συστήνει προς τους πολίτες να μην καίνε στα τζάκια τους κακής ποιότητας υλικά που εκπέμπουν πολλούς ρύπους.

Επίσης, να αποφεύγουν την άσκηση στο ύπαιθρο (τροχάδην, ποδήλατο κλπ.) και όταν είναι έξω να φοράνε τη μάσκα τους ακόμη κι όταν είναι μόνοι τους.

Το θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι σε λίγες μέρες θ’ αλλάξει ο καιρός και θα απαλλαγούμε από τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρτζώκας, συνήθως καταγράφονται οι συγκεντρώσεις των PM10 (Particulate Matter-10), δηλαδή, σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (10 χιλιοστά του χιλιοστού, όσο περίπου το 1/7 της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας) τα οποία είναι αναπνεύσιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ