Με την πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα, ένα… γνώριμο φαινόμενο, αυτό της αιθαλομίχλης, επέστρεψε στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με τα όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων να ξεπερνώνται αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Την είδηση έδωσε χθες ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος σε ανάρτησή του παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα ύψη βροχής που έπεσαν στην περιοχή μας τον περασμένο Νοέμβριο, τα οποία ήταν εντυπωσιακά!

Η αιθαλομίχλη είναι εδώ!
Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά τις τελευταίες ημέρες, το κρύο έγινε λίγο πιο τσουχτερό, άναψαν τζάκια και σόμπες στην πόλη, οπότε επέστρεψε ξανά η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα πάνω απ’ τα Γιάννενα!

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μπαρτζώκα στο facebook, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο συνολικά οκτώ φορές.

Πέντε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τρεις τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όταν οι τιμές έφθασαν περί τα 75 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπέρβαση του ορίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 35 ημέρες ανά έτος (περίπου το 10% των ημερών του έτους).

Το πρόβλημα θα έχει και συνέχεια, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις επόμενες ημέρες, περίπου ως τις 11 – 12 Δεκεμβρίου, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ τα ποσά βροχής που θα σημειωθούν δεν θα είναι σημαντικά.

Οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες είναι σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 (διαμέτρου έως 10 μm) που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα τζάκια, κυρίως τις βραδινές ώρες.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ