Το Fanaripress.gr και ο δημοσιογράφος Δονάτος Παππας συνάντησαν τον ραδιοφωνικό παραγωγό Αλέξη Κατσαδωράκη σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

Ο κ. Κατσαδωράκης είναι από τις πιο έμπειρες και πιο αναγνωρίσιμες και ζεστές «φωνές» του ραδιοφώνου της Άρτας.

Με πολλά χρόνια στο ενεργητικό του, χιλιάδες ώρες πίσω από το μικρόφωνο, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας μιλήσει για τον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, τη μουσική, τους καλλιτέχνες και το συναίσθημα που πηγάζει από το μέσο.

Τον ακούμε καθημερνά 8:00 με 10:00 να επιλέγει μουσική με τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Έχει μια ηρεμία στον λόγο του που σε κερδίζει. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που οι γνώσεις του δεν περιορίζονται μόνο στην μουσική, αλλά και στην πληροφορική στον τομέα του προγραμματισμού.

-Πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για το ραδιόφωνο;

Μεγαλώνοντας στα τέλη των 70ς και αρχές των 80ς, δεν είχες να κάνεις πολλά πράγματα. 2 τηλεοπτικά κανάλια, που ξεκινούσαν στις 6 το απόγευμα, με παρελάσεις, βουλή και τον καιρό για τους αγρότες. Πραγματικά στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού είχα ένα “κενό” που ΕΠΡΕΠΕ να καλύψω, κάτι να κάνω. Η μουσική ήταν μια διέξοδος, ήδη από 9 χρονών είχα αρχίσει να φτιάνω τη δικιά μου δισκοθήκη, με μουσική από όλα τα είδη. Aretha Franklin, Village People και ELO. Δεν μου άρεσε όμως να ακούω μόνος μουσική, έπρεπε να βρω τρόπο να το μοιράζομαι.

Ξεκίνησα στην 1η Γυμνασίου με μικρούς πομπούς που αγόραζα μεσώ ταχυδρομείου. Σιγά σιγά χρειάστηκα μεγαλύτερο πομπό, καλύτερη κεραία και 2ο πικάπ για να εναλλάσσω ομαλά τη μουσική. Μέχρι την 3η γυμνασίου είχα κάνει ήδη “καριέρα”, σταθερό ακροατήριο και ένα αυτόφωρο για παράνομη λειτουργία ραδιοσταθμού, που το πλήρωσε δηλαδή ο πατέρας μου!

Μην ξεχνάτε ότι τότε τα ραδιοκύματα ήταν κρατικό μονοπώλιο.

13445492_10207577454649244_5487208928790801882_n

– Ποια ερεθίσματα είχατε στη παιδική σας ηλικία που σας ώθησαν να γίνετε ραδιοφωνικός παραγωγός;

Η ανάγκη μου να ακούω και να ανακαλύπτω μουσικές με έφερε από πολύ μικρό στο ραδιόφωνο στα μεσαία. Τις νύχτες άκουγα ραδιόφωνα από άλλες χώρες. Μαγικό συναίσθημα. Αυτή η εμπειρία του να ακούς μουσική, η οποία “περνάει μέσα από τον αέρα” και φτάνει στο μικρό ραδιοφωνάκι μου. Σιγά σιγά, άρχισαν να εκπέμπουν οι πρώτοι Αρτινοί “πειρατές”, όπως ο δικός μας Κώστας Κώτσης. Τον αναφέρω προσωπικά, γιατί ήταν ο πρώτος που δεν έπαιζε καψουροτράγουδα όπως επέβαλε η εποχή, αλλά καλή ροκ μουσική. Με λίγα λόγια, η παιδική μου ηλικία ήταν γεμάτη κατσαβίδια, βινύλια και ακρόαση ραδιοφώνου.

Οι γονείς μου, έκαναν τα στραβά μάτια, γιατί θεώρησαν ότι όταν ποιο ασφαλές να ζητάω μια νέα κεραία, παρά μηχανάκι!

– Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που βρεθήκατε μπροστά στο μικρόφωνο;

Δεν μπορώ να το θυμηθώ, γιατί ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Λογικά όταν μίλησα πρώτη φορά, δεν με άκουσε κανένας ίσως και για πολύ καιρό. Οπότε πήρα το βάπτισμα με ασφάλεια… Θυμάμαι όμως το σοκ και χαρά, όταν σιγά σιγά οι συμμαθητές μου έλεγαν ότι “σε ακούμε τα βράδια στο ραδιόφωνο”. Αυτό με έκανε να βάλω ένα πρόγραμμα, να είμαι τακτικός στο ωράριο, να θέλω να εμπλουτίσω τη δισκοθήκη μου. Όλο το χαρτζιλίκι μου πήγαινε σε βινύλια. Δεν ήθελα δώρα ή παιχνίδια, ήθελα δισκάκια.

– Που αποσκοπείτε, τι θέλετε να βγάλετε μέσα από τη ραδιοφωνική σας εκπομπή;

Πρώτα από όλα είναι ψυχοθεραπεία. Είπα και πριν ότι ποτέ δεν έβαλα να ακούσω μουσική μόνος μου, για κάποιο λόγο το θεωρούσα χαμένο χρόνο, ήθελα να το μοιράζομαι. Ήθελα να μοιραστώ το νέο τραγούδι που απέκτησα, ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου. Πλέον έχοντας 20 συνεχόμενα χρόνια στο πρωινό ραδιόφωνο, είναι τρόπος ζωής. Ευτυχώς για μένα, σε αυτό βρήκα ανταπόκριση και σταθερό ακροατήριο που μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο, φτιάνοντας σήμερα να αναρωτιέμαι “αν πέτυχε ή αν έτυχε”. Έζησα το ραδιόφωνο σε όλες του τις φάσεις, στην κορυφή, στην απόλυτη παρακμή (που έφερε η έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης) και πλέον στην απόλυτη επιστροφή του και καταξίωση.

1074891_10201566068772258_540592788_o

– Η μουσική την οποία μεταδίδετε, είναι στα γούστα σας ή το κάνετε επειδή είναι η δουλειά σας;

Σε αυτό και εγώ και οι υπόλοιποι παραγωγοί του Amvrakia Fm 91.9 είμαστε απόλυτοι. Δεν υπάρχουν λίστες, δεν υπάρχουν τραγούδια ή καλλιτέχνες ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να βάλουμε, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς στα περισσότερα ραδιόφωνα. Ξεκίνησε από την Αθήνα που τα ραδιόφωνα παίζουν “λίστες που επιβάλλουν” οι δισκογραφικές εταιρίες. Αυτές σου λένε τι θα παίξεις και αυτές σου προσθέτουν ή αφαιρούν τραγούδια.

Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, ακολούθησαν και πολλά περιφερειακά ραδιόφωνα. Λίστες, η εύκολη λύση. Δεν αγχώνεσαι τι θα παίξεις, δεν ακούς εκατοντάδες τραγούδια την εβδομάδα για να “βγάλεις αν είσαι τυχερός” ένα καλό. Σου έρχεται η λίστα και την ακολουθείς. Αυτό συγνώμη, αλλά δεν είναι ραδιόφωνο. Εκεί χάνεται η μαγεία, χάνεται ο ρόλος του. Με ρώτησαν από άλλο Δημοτικό Ραδιόφωνο “μα παίζετε Bowie; γιατί;”, γιατί και οι ίδιοι θα ήθελαν, αλλά δεν είναι στα “πρέπει να ακουστεί” που έχουν. Όλοι οι παραγωγοί έχουν πλήρη ελευθερία στις μουσικές που επιλέγουν και αυτό το μωσαϊκό έκανε την πόλη να λατρέψει τον Amvrakia Fm.

– Η μουσική δημιουργεί διάλογο με τον ακροατή;

Δημιουργεί εικόνες. Γίνεται παρέα. Σκεφτείτε απλά να μπείτε αύριο το πρωί στο αυτοκίνητο και να μην δουλεύει το ραδιο-cd. Σκεφτείτε μια διαδρομή “μουγκή”. Μια ταινία ή μια διαφήμιση χωρίς μουσική, μια χαρά ή ένα χωρισμό χωρίς ήχο.

Οι ακροατές, όταν είναι “στην ίδια σελίδα με τον παραγωγό”, θα ζητήσουν ένα τραγούδι που μπορεί να αλλάξει όλη τη ροή της εκπομπής. Ένα τραγούδι που έχεις ξεχάσει, που δεν έχεις εκτιμήσει σωστά. Οι ακροατές έχουν τον πρώτο λόγο. Ακολουθούμε τη διάθεσή τους, εμπιστευόμαστε την κρίση τους. Δεν ξέρεις μέσα από το studio τι απήχηση έχει το κάθε τραγούδι στον ακροατή. ΠΡΕΠΕΙ να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό και να θυμάσαι ότι κάνεις εκπομπή για να ψυχαγωγήσεις τους ακροατές, όχι το είναι σου.

1795868_10207786364635767_1370060221604100043_o

-Πόσο μαγευτικό είναι να είσαι μόνος/η σε ένα στούντιο με χιλιάδες ακροατές που μόνο ακούν; Ή μήπως έχει χαθεί αυτή η μαγεία τώρα με το Internet που πλέον μπορούν εύκολα να δουν φωτογραφία του αγαπημένου τους ραδιοφωνικού παραγωγού;

Το ραδιόφωνο για δεκαετίες κράτησε η μαγεία του, αυτή της φωνής χωρίς εικόνα. Με το internet δεν νομίζω να χάθηκε αυτό, απλά οι ακροατές γνώρισαν το πρόσωπό μας, που σε μια πόλη όπως η Άρτα, κακά τα ψέματα, το ήξεραν ήδη.

Το πόσο μαγικό είναι για εμάς, δεν μπορεί να περιγραφεί, είναι συναίσθημα. Δεν μπορώ να το εκφράσω με λέξεις. Είναι μια περίεργη “σχέση”, παραγωγού-ακροατή, σχέση αγάπης. Ο ακροατής, ξυπνάει με μια γνώριμη φωνή, κοιμάται με άλλη μία. Σε ξέρει, δεν έχετε συναντηθεί ποτέ, αλλά σε γνωρίζει, ξέρει αν έχεις μια όμορφη μέρα ή όχι. Δεν του κρύβεσαι, όσο και να προσπαθείς.

-Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής σας εκπομπής;

Ένας σεισμός. Παράξενο, αλλά ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις. Και πάλι θα έρθω στην αλληλεπίδραση μεταξύ Amvrakia Fm και ακροατών, τα μηνύματα που μας έστελναν, το πως το ζήσαμε μαζί.

Νομίζω ότι και ο τελευταίος χρόνος, μας χάρισε ιδιαίτερες στιγμές. Αλλάξαμε συνήθειες, 20 παραγωγοί, σε 12 μήνες, με ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα covid19. Όλοι νοιώθαμε υπεύθυνοι για τον άλλο. Ένα κρούσμα, θα έφερνε μια ολόκληρη ζώνη σε καραντίνα. Αυτό έκανε όλους, όχι μόνο να προσέρχονται με μάσκα, αλλά να προσέχουν και στην έξω ζωή τους διπλά. Μοναδικοί, όλοι τους.

10697231_10204824645994652_3010064481711977231_o

-Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή που ζήσατε στον «αέρα»;

Νομίζω ότι αυτό είναι απίστευτα πρόσφατο. Σήμερα ήταν και δεν υπερβάλω. Όταν τα παιδιά από το Ειδικό Σχολείο μου ετοίμασαν ένα δώρο, μια λαμπάδα. Ήθελαν να μου τη δώσουν τα ίδια. Κάθε πρωί με ακούνε στο αυτοκίνητο και κάποια μου στέλνουν μήνυμα. Η χαρά τους που ακούνε να τους λέω καλημέρα, τα έκανε να με νοιώθουν οικείο πρόσωπο. Νομίζω ότι δεν θα πάρω μεγαλύτερη χαρά από αυτή την εμπειρία.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το επάγγελμα του ραδιοφωνικού παραγωγού;

Μέχρι πριν την ερώτηση, δεν είχα σκεφτεί καν ότι είναι “επάγγελμα”. Ίσως για κάποιους είναι, αλλά σίγουρα είναι πάθος και αγάπη. Αν υπάρχει αυτό, γίνεται και επάγγελμα. Με το ζόρι όχι. Δεν πέτυχε ποτέ.

-Βλέπουμε οτι οι κάτοικοι της Άρτας και όχι μόνο ακούν και μιλάνε για τον Αμβρακία 9,19. Που οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του Σταθμού ;

Αυτό δεν είναι μυστικό, αυτό είναι το προφανές. Οι εκπομπές, οι απίστευτοι αυτοί εθελοντές παραγωγοί. Άνθρωποι της πόλης μας, όλοι τους επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους, τον ιατρικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, που βρίσκουν το χρόνο, την όρεξη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη, στο Δημοτικό μας Ραδιόφωνο. Και ξέρετε κάτι; Δεν λείπουν ποτέ. Και εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση να ήταν, θα “απαιτούσαν” πενθήμερο και τις άδειες τους. Αυτοί δεν λείπουν ποτέ, θέλουμε να κάνουμε μια απολύμανση, μία αναβάθμιση εξοπλισμού και δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν να “χαρίσει” την ώρα του.

-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;

Φωνή. Κακά τα ψέματα, πρέπει να έχεις όμορφη φωνή και καλή άρθρωση. Πρέπει ο ακροατής να ηρεμεί όταν σε ακούει, κυρίως να μην του γίνεσαι χωρίς λόγο άγχος.

Τι άλλο πρέπει να έχει; Ένα λόγο που βρίσκεται στο ραδιόφωνο. Μια ιδέα, μια μουσική κατεύθυνση, μια τέχνη. Κάτι θα πρέπει “να σου δώσει”. Κάτι να πει. Πρέπει να είναι ετοιμόλογος, να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε, μια άσχημη στιγμή, μια καλή ή κακή είδηση. Θα πρέπει σε δευτερόλεπτα να αυτοσχεδιάζει. Να έχει μουσικές γνώσεις σε καλό επίπεδο και σε πολύ καλό επίπεδο αν είναι μουσικός παραγωγός. Θα πρέπει να “ντύσει” μια είδηση με το κατάλληλο τραγούδι, να ταιριάζει ο λόγος με το χρώμα της μουσικής που θα ακολουθήσει.

Δεν θα σας πούμε και όλα τα μυστικά. Δεν θα δώσουμε έτσι τη μαγική συνταγή του Amvrakia Fm.

740691_10201566068932262_326994717_o

-Τι άλλο κάνετε στη ζωή σας, εκτός το ραδιόφωνο;

Τώρα θα σας ξενερώσω, αλλά έχω σπουδάσει πληροφορική, είμαι κυρίως προγραμματιστής, από αυτούς που γράφουν “περίεργα” σύμβολα και εντολές και δίνουν ζωή στους υπολογιστές.

Είναι το άλλο μου μισό, κάτι που λατρεύω να κάνω. Το 1991 με 2 ακόμη Αρτινούς, φτιάξαμε το πρώτο Ελληνικό παιχνίδι που κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία, την ΤΑΡΤΑ (όπως Άρτα). Δεν θα μπορούσα να δω τη ζωή μου, μακριά από το πληκτρολόγιο. Ευτυχώς το ραδιόφωνο και οι υπολογιστές έγιναν πολύ γρήγορα ένα, οπότε πάντρεψα αυτούς τους δύο κόσμους.

 

*Στο site του Amvrakia Fm 91.9. μπορείτε να ακούσετε live όλες τις εκπομπές, να δείτε το Πρόγραμμα του σταθμού, αλλά και να μιλήσετε ζωντανά με όλους ραδιοφωνικούς παραγώγους μέσω chat.

Βάλτε ακουστικά, και καλή ακρόαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here