ΑρχικήΉπειροςΑλβανική… εισβολή στην Ήπειρο με στόχο τα αρωματικά φυτά! Ξεριζώνουν τεράστιες ποσότητες...

Αλβανική… εισβολή στην Ήπειρο με στόχο τα αρωματικά φυτά! Ξεριζώνουν τεράστιες ποσότητες βοτάνων με αποτέλεσμα το αφανισμό τους!!

Δημοσιεύθηκε:

Παλιά μου τέχνη… κόσκινο! Οι Αλβανοί άρχισαν ξανά φέτος το πλιάτσικο των αρωματικών φυτών τα οποία βρίσκει κανείς σε αφθονία τέτοια εποχή στα βουνά της Ηπείρου.

Η κατάσταση, πραγματικά, έχει γίνει ανεξέλεκτη, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες συλλήψεις στην περιοχή της Κόνιτσας γειτόνων οι οποίοι είχαν συλλέξει εκατοντάδες κιλά βοτάνων, με σκοπό να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.

Πραγματική λεηλασία
Το φαινόμενο της συλλογής από Αλβανούς αρωματικών φυτών και βοτάνων στα βουνά μας, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην παραμεθόριο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το 50% των σπάνιων και προστατευόμενων αρωματικών και θεραπευτικών φυτών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει «εξαφανιστεί» την τελευταία δεκαετία από τη δράση των Αλβανών λαθρεμπόρων.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρόκειται για πραγματική λεηλασία. Περνούν λάθρα τα σύνορα με μουλάρια, γαϊδούρια και άλογα, «ξυρίζουν» ό,τι σπάνιο αρωματικό και θεραπευτικό φυτό βρουν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να το εμπορευθούν αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Οργανωμένα κυκλώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα, που προωθούν το “εμπόρευμα” σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες παράγουν καλλυντικά και φάρμακα και έχουν έδρα χώρες της Ευρώπης.

Οι Αλβανοί έχουν αποψιλώσει τα ούτως ή άλλως φτωχά σε αρωματικά φυτά και βότανα δικά τους βουνά και εδώ και μια δεκαετία και πλέον εισβάλλουν συστηματικά από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο επί ελληνικού εδάφους, από τη Σαγιάδα και τη Μουργκάνα έως την Κόνιτσα και το Γράμμο.

Μάλιστα, υπάρχει σκληρός… ανταγωνισμός ανάμεσα στους λαθρεμπόρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς χρονικά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και να μαζεύουν φυτά τα οποία δεν είναι ακόμη ώριμα!

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, όπως υποστηρίζουν δασοφύλακες, ότι η καταστροφή της χλωρίδας γίνεται όχι μόνο από τις τεράστιες ποσότητες βοτάνων που συλλέγονται παράνομα, αλλά και από τον τρόπο που γίνεται αυτό.

Εισέρχονται γρήγορα στο ελληνικό έδαφος και από τη βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι, αλλά και τα άλλα βότανα, με αποτέλεσμα να μιλάμε για αφανισμό.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Spiroulina PLATENSIS: η ιδανική τροφή για κάθε vegan ή vegetarians

Η Spiroulina PLATENSIS έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων… Έχει, όμως, κι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:...

Ιωάννινα: Μαθητής έπεσε από ύψος 6 μέτρων όταν υποχώρησε περίφραξη σχολείου

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – ευτυχώς χωρίς σοβαρά τραύματα – κατέληξε 15χρονος μαθητής στο...

Με τις «ευλογίες» Μητσοτάκη κανονικά υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Λίγες εβδομάδες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά απαλλάσσει τον...

Ψήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί – «Άδειασε» τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο του νερού η Ένωση Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης

Στη συνέντευξη Τύπου η Ενωση Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης «άδειασε» τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: