spot_img
ΑρχικήΉπειροςΑναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος παραμένει λατομικός χώρος στο Γαρδίκι Παραμυθιάς

Αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος παραμένει λατομικός χώρος στο Γαρδίκι Παραμυθιάς

Δημοσιεύθηκε:

Αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος παραμένει  λατομικός χώρος στο Γαρδίκι Παραμυθιάς.

Η αποκατάσταση, παρότι είχε αποφασιστεί το 2001, 17 χρόνια μετά  έχει περιοριστεί σε ένα πολύ μικρό μέρος του πρανούς.

Όλος ο υπόλοιπος χώρος του λατομείου  έχει μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ιδιαίτερα ελαστικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι παραμένει ένας χώρος χωρίς φύλαξη, ή κάποιου είδους περίφραξη, γεγονός, που κάνει ανεξέλεγκτη την απόθεση απορριμμάτων.

Έτσι, πολύ κοντά στην κοινότητα Γαρδικίου, δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη, για την δημόσια υγεία, αφύλαχτη ζώνη.

Ο επισκέπτης του χώρου διαπιστώνει ότι σχεδόν στο σύνολο του εγκαταλελειμμένου λατομείου υπάρχουν πρανή με πολύ μεγάλες κλίσεις, τα οποία φέρουν στις βάσεις τους κώνους κορημάτων, που είτε προέρχονται από ολισθήσεις υλικού πάνω στις απότομες πλαγιές είτε από παραμένον υλικό από τη λατόμευση.

Σε μερικά σημεία, μάλιστα, υπάρχουν μεγάλοι επισφαλείς όγκοι που μόλις συγκρατούνται. Ο κίνδυνος κατολίσθησης και κατακρημνίσεων είναι ορατός.

Ο χώρος του λατομείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες, εφόσον απαλλαχθεί από τα απορρίμματα και καταστεί ασφαλής. Ο περιβάλλων χώρος του λατομείου είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, καθώς διαθέτει μια πανοραμική θέα τόσο προς τον κάμπο της Παραμυθιάς, όσο και προς τα Όρη Παραμυθιάς.

Το γεγονός ότι συνορεύει με τον Κωκυτό, έχει ευνοήσει την δημιουργία υποβαθμισμένης μεν, ποικίλης δε βλάστησης, γύρω από το λατομείο, καθώς και στο εσωτερικό του, σε σημεία όπου υπάρχει ελάχιστο χώμα.

Ενδεικτικά, εντοπίζονται είδη αζωνικής βλάστησης (πχ. μικρά πλατάνια), κουτσουπιές, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια, μέχρι ξηρικά φυτά όπως θυμάρια και ασφάκες. Στα πλαίσια της αποκατάστασης του χώρου κρίνεται αναγκαία η μελέτη της υφιστάμενης βλάστησης και η αξιοποίησή της.

Η δημιουργία μιας όμορφης περιπατητικής διαδρομής κατά μήκος του λατομικού χώρου, αποτελεί μια δυνατότητα.

Για την κατασκευή της μπορούν να αξιοποιηθούν, μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, και οι υφιστάμενοι δρόμοι, οι οποίοι είχαν διανοιχθεί για την διευκόλυνση των εργασιών εξόρυξης.

Το λατομείο είναι τοποθετημένο σε στρατηγικό σημείο στον Δήμο Σουλίου, καθώς απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την Παραμυθιά και περίπου 8 χλμ από τον ποταμό Αχέροντα, που αποτελεί πόλο έλξης τουρισμού για την περιοχή.

Βάσει αυτών και δεδομένης της ύπαρξης πλούσιας βιοποικιλότητας στην περιοχή και συνεχώς επεκτεινόμενων ορειβατικών μονοπατιών, προτείνεται η χωροθέτηση ενός περιπτέρου ενημέρωσης για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, καθώς και για τις υφιστάμενες διαδρομές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ώστε να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Τέλος, το ανάγλυφο του λατομείου, παρά την επικινδυνότητά του, εφόσον διαμορφωθεί, θα επιτρέψει την χωροθέτηση αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής.

 

 

katoci.blogspot.com

Τελευταία νέα

“Σαρώνει” και στο Διαδίκτυο ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε Πρέβεζας Τάσος Δράκος

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και εντυπωσιάζει, η άνευ προηγουμένου, ανταπόκριση...

Σε ένα μαντρί στα ορεινά της Φωκίδας κρυβόταν ο 38χρονος που σκότωσε τον πατέρα του – Ο βοσκός με το μαντρί τον πέρασε για ληστή...

«Παγωμένη» η κοινωνία της Άρτας παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη δολοφονία του άτυχου 65 χρόνου...

Άρτα: Τα πρώτα λόγια μετά τη δολοφονία πατροκτόνου στους αστυνομικούς: Σκότωσα τον πατέρα μου γιατί θα με σκότωνε εκείνος

Κυνικά ομολόγησε στους αστυνομικούς ο 38χρονος από την Αρτα ότι δολοφόνησε τον 65χρονο πατέρα...

Περισσότερα