Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι για να υπάρξει έστω μια μικρή βελτίωση στα οικονομικά της χώρας, απαιτούνται ριζικές αλλαγές, τις οποίες όμως η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει.
Κι αυτό γιατί με την πολιτική της σκληρής λιτότητας, των περικοπών και της υπέρμετρης φορολογίας, η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύφεση, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η φυγή στο εξωτερικό για τους περισσότερους νέους μοιάζει μονόδρομος!
Και είναι αστείο οι κυβερνώντες να πανηγυρίζουν για τις μονιμοποιήσεις ή κάποιες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ή ακόμη και για δήθεν μικρότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τώρα στην αγορά εργασίας κυριαρχεί η μερική απασχόληση, με μισθούς πείνας, όπως εξάλλου έχουν μετατραπεί και οι συντάξεις από τις συνεχείς περικοπές που υφίστανται!
Έκρηξη φτώχειας!
Την ίδια ώρα στην φτώχεια βυθίζονται όλο και περισσότερα νοικοκυριά, με την κατάσταση να χειροτερεύει από το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη του ομοτ. Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σ. Ρομπόλη. Σήμερα, σχεδόν το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα.
Και ανάμεσα σ’ αυτό το ποσοστό υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα!
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανάλυση, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά νοικοκυριά σήμερα και στην Ήπειρο καταφεύγουν στις κοινωνικές δομές, ή τα συσσίτια, ενώ εξαντλούν κάθε περιθώριο για να ενταχθούν σε κάποια από τα προγράμματα που τους εξασφαλίζουν προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Διανομή προϊόντων
Χαρακτηριστική της τραγικής αυτής κατάστασης είναι η χθεσινή ανακοίνωση, μία ακόμη, για διανομή ειδών οικιακής χρήσης, όπως οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, σκόνη πλυντηρίου, υγρό πιάτων, καθαριστικό γενικής χρήσης, καθώς και φακές, σε ωφελούμενους του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ.
Η διανομή, που θα γίνει την Τρίτη 13 και την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, αφορά τους Δήμους Δωδώνης, Ζαγορίου, Μετσόβου, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
«Πρωταθλήτρια»!
Πάντως, το τι σημαίνει αναδουλειά, η Ήπειρος το ζει στο… πετσί της, αφού η Περιφέρειά μας μόνιμα πλέον κρατά πανελλαδικά τα θλιβερά σκήπτρα στην ανεργία, κάνοντας πραγματικό πρωταθλητισμό! Αυτό επιβεβαιώνουν και τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αφορούν τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά λοιπόν η Ήπειρος εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (25,8%), αν και μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μείωση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα στην σημερινή αγορά εργασίας, αφού κυριαρχεί η ημιαπασχόληση ή όπως κομψά τώρα τη λέμε «ευέλικτες μορφές απασχόλησης».
Χαρακτηριστικό είναι ότι και πάλι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ), μόνο τον Ιανουάριο (μεταγενέστερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) στην Ήπειρο χάθηκαν 1.318 θέσεις εργασίας!
Σε αδιέξοδο οι νέοι!
Στην πιο δυσχερή θέση φυσικά βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα, περιμένοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη που τους υπόσχονται!
Αντ’ αυτού όμως είτε τους κρατούν εγκλωβισμένους με… δόλωμα κάποια πρόσληψη από όλες αυτές που κατά καιρούς προκηρύσσουν για διάφορους δημόσιους φορείς, είτε τους μοιράζουν προσωρινά επιδόματα!
Σε ενδιαφέρον άρθρο του στο «newsbeast» χθες, ο Πρόεδρος των Επιμελητήριων Κ. Μίχαλος αναφέρεται στις γενναίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να βγουν οι νέοι μας από το αδιέξοδο.
Μεταξύ άλλων, ζητά ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον κόσμο της παραγωγής, αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας, δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση και αναβάθμιση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης.
«Χρειάζεται, επίσης, μια σοβαρή – επιτέλους – μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα επιτρέπει την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας για τους νέους εργαζόμενους, αλλά και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός γόνιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και κίνητρα για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι μικρομεσαίοι
Όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί και μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.», ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία, αρκεί βέβαια να σταματήσει επιτέλους η φορομπηχτική πολιτική εξόντωσής του.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας, όπως τονίστηκε και στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία το «παρών» έδωσε χθες και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Μάλιστα από το βήμα της εκδήλωσης παραδέχτηκε ότι η φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι «πράγματι εξαιρετικά υψηλή», ενώ δεσμεύθηκε ότι υπάρχει «οδικός χάρτης» για την αποκλιμάκωσή της, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα!
«Χωρίς μικρομεσαία επιχείρηση δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε από την πλευρά του στην ίδια εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «εμείς οι μικροί προσφέρουμε το 60% των θέσεων εργασίας»!
Παράλληλα επεσήμανε πως «είναι εντυπωσιακό ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται αντί να περιορίζουν την ύφεση, την επιτείνουν. Η συνταγή της άκρατης λιτότητας χωρίς επενδύσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο…»!
«Χορτάσαμε υποσχέσεις»
Εκτός από τους νέους που ο εφιάλτης της ανεργίας δεν τους αφήνει να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι οι συνταξιούχοι, η κοινωνική αυτή ομάδα που σε μεγάλο ποσοστό συντηρεί ολόκληρες οικογένειες, με το πενιχρό εισόδημά της. Παρόλα αυτά, το συνεχές «ψαλίδι» έχει μετατρέψει τις συντάξεις σε… φιλοδωρήματα.
Με κεντρικά συνθήματα «κάτω τα χέρια από τις συντάξεις» και την «κοινωνική ασφάλιση» συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Ειδικότερα, τόνισαν ότι ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις από 1ης Ιανουαρίου του 2019 υπολογίζοντας ότι θα χαθούν συνολικά μέχρι και 4 συντάξεις ετησίως.
Εκπρόσωποι των συνταξιούχων παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τα σχετικά ζητήματα και δεσμεύθηκε για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις.
«Χορτάσαμε υποσχέσεις» ήταν από τις ατάκες που άκουγε κανείς από τα χείλη συνταξιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους πλέον κρατούν μικρό καλάθι!
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ