Ανησυχία και επιφυλακή στις αρμόδιες αρχές έχουν προκαλέσει τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και πιο συγκεκριμένα ο εντοπισμός 700 περίπου νεκρών άγριων πουλιών σε ποτάμια της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις Πρέσπες.

Η γρίπη των πτηνών αποδεκάτισε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, ενώ περιστατικά εμφανίσθηκαν σε λίμνες Καστοριάς και Χειμαδίτιδας.

Η είδηση δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στην Ήπειρο η οποία διαθέτει τις περισσότερες μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των εκτροφών και κατά συνέπεια την οικονομία της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο , ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.), σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Έχουν ενημερωθεί, επίσης, οι Φορείς Διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι και κάθε αρμόδια αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ