ΑρχικήΉπειροςΑνησυχία από την εξάπλωση της νόσου των πλατάνων στην Ήπειρο!

Ανησυχία από την εξάπλωση της νόσου των πλατάνων στην Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε:

Εκτός από τον Καλαμά, γέμισαν και οι πηγές του μυθικού Αχέροντα από κορμούς νεκρών πλατανιών. Γι’ αυτό εγκρίθηκε δαπάνη για τον καθαρισμό τους στην περιοχή της Γλυκής.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους, οι εστίες των άρρωστων δέντρων αυξάνουν συνεχώς, με τα κουφάρια τους να δημιουργούν ανησυχία.

Ο μύκητας Ceratocystis platani, έχει γίνει ο εφιάλτης των πλατάνων από το 2010, όταν πρωτοεντοπίστηκε στη Θεσπρωτία, όπου έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, ενώ έχει φτάσει και στη γειτονική Αλβανία.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα στον Αχέροντα, η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας είχε προχωρήσει στον καθορισμό 25 οριοθετημένων ζωνών ασφαλείας (εκ των οποίων η μία είναι διευρυμένη), στις οποίες γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας και της μεταδοτικότητας της ασθένειας είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύτηκε η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου από τις συγκεκριμένες ζώνες προς άλλες περιοχές.

Η ίδια απόφαση καθορίζει ζώνες ακτίνας 100 μέτρων γύρω από κάθε εστία προσβολής, εντός των οποίων απαγορεύεται ακόμα και να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες, όπως διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών!

Μια μάχη που φαίνεται άνιση, καθώς κι ενώ συνεχώς λαμβάνονται μέτρα ο Αχέροντας, αλλά και ο Καλαμάς, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πλατάνων. Ο μύκητας εισβάλλει στα αγγεία του δέντρου, εκλύει τοξίνες και ο πλάτανος πεθαίνει από δηλητηρίαση.

Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, «η ασθένεια είναι θανατηφόρος και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τα δένδρα που έχουν προσβληθεί από το παθογόνο».

Η μετάδοση της ασθένειας είναι κυρίως ανθρωπογενής. Το παθογόνο μεταδίδεται αστραπιαία: με μολυσμένα αλυσοπρίονα που χρησιμοποιούνται σε υλοτομία ή κλαδέματα, μπουλντόζες κι εκσκαφείς, καθώς και μέσω μεταφοράς μολυσμένων κορμών με το νερό των ποταμών ή ακόμα και με καυσόξυλα από μολυσμένα δέντρα. Σε κάθε εστία προσβολής, η ασθένεια διαδίδεται στα διπλανά δέντρα με επαφή και συνένωση των ριζών τους.

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: