ΑρχικήΉπειροςΑντιμέτωποι με τα προβλήματά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν ηχηρό… S.O.S. για...

Αντιμέτωποι με τα προβλήματά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν ηχηρό… S.O.S. για τα Νοσοκομεία της Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε:

Οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων της Ηπείρου, που εγκαθίστανται αυτές τις μέρες καθώς και εκείνη που αναμένεται να τοποθετηθεί σε λίγες εβδομάδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έρχονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι απερχόμενες διοικήσεις και βέβαια η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις πομπώδεις δηλώσεις των πρώην Υπουργών Υγείας, η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή ήταν και εξακολουθεί να είναι, με το βασικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό της ωραιοποιημένης εικόνας που έδινε το δίδυμο Ξανθού – Πολλάκη, είναι το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) λειτουργεί στα «χαρτιά» και όχι στην πραγματικότητα.

Την καταγραφή των προβλημάτων κάνει για μια ακόμη φορά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, η οποία απευθύνει ένα ηχηρό «Σήμα Κινδύνου» προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση των νοσοκομείων.

Από όσα παραθέτει προκύπτει και ένα άλλο συμπέρασμα που έχει να κάνει με την υποβάθμιση των περιφερειακών ιατρείων, καθώς ο απελθών Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις σε ειδικευόμενους ιατρούς, απέσπασε δέκα αγροτικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία σε αυτό!
Ένα άλλο ζήτημα που διαιωνίζεται είναι η προσπάθεια κάλυψης κενών σε νοσοκομεία οι μετακινήσεις από άλλα, τακτική που δεν βρίσκει σύμφωνη τη συνδικαλιστική οργάνωση.
Αναλυτικά κατά νοσοκομείο οι επισημάνσεις της ΕΙΝΗ είναι οι εξής:

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων
Συνεχίζουν τα προβλήματα έλλειψης ιατρών στα ΤΕΠ και οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί  προκηρύσσονται από την αρχή και θα καθυστερήσουν.  Τμήματα και κλινικές λειτουργούν με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή γενικούς γιατρούς σε εφημέρευση.

Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Μείζον πρόβλημα είναι η τεράστια έλλειψη στο Νοσοκομείο σε ειδικευόμενους ιατρούς που εδώ και χρόνια. Ελλείψει κινήτρων δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι και η λύση δόθηκε από τον απερχόμενο διοικητή και  με απόσπαση  10 Αγροτικών ιατρών  από τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να καλυφθούν θέσεις  ειδικευόμενων με Αγροτικούς γιατρούς, χωρίς ειδίκευση.

«Η εφημερία με αγροτικό ιατρό είναι επικίνδυνη και επισφαλής και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», υποστηρίζει η ΕΙΝΗ, η οποία προσθέτει: «Καθώς αρκετοί  αγροτικοί και Γενικοί γιατροί των ΚΥ προσφέρουν υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών διαμαρτύρονται ότι έχουν πάνω από μήνα να δουν γιατρό στην περιοχή τους».

Νοσοκομείο Πρέβεζας
Στο ήδη μειωμένο προσωπικό, που βιώνει την υπερεφημέρευση με τη μορφή του «εντέλλεσθε»,  προσθέτουν με το  καθεστώς του «εντέλλεσθε» και  μετακινήσεις  γιατρών στο Νοσοκομείο της Λευκάδας.

Αυτός ήταν και ο λόγος- κατά την ΕΙΝΗ- που παραιτήθηκαν ο επικουρικός αναισθησιολόγος και η Γενική Ιατρός από το Κ.Υ. Φιλιππιάδος.  Η τακτική μετακίνησης ιατρών από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Λευκάδας διαταράσσει περαιτέρω την λειτουργία των τμημάτων υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου  στους κατοίκους της περιοχής.

Οι  εναπομείναντες  γιατροί συνεχίζουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας
Το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο της Άρτας  λειτουργεί με τη Διευθύντρια, έναν επικουρικό και κατά καιρούς με απόσπαση από το ΙΚΑ.
Οι θέσεις αν και προκηρύσσονται παραμένουν άγονες, λόγω των προβλημάτων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη. Σήμερα δεν υπάρχει νεφρολόγος και η χειρουργική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης.

Νοσοκομείο Φιλιατών
Το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο  επειδή το εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό, μετά τις νόμιμες μεταθέσεις  γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες  υγειονομικές υπηρεσίες (Κ.Υ. και Νοσοκομεία ) καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οι προκηρύξεις θέσεων έχουν παγώσει επ’ αόριστον.

Οι  περισσότερες κλινικές λειτουργούν με 2 έως 3 γιατρούς για να καλύψουν 31 ημέρες το μήνα (π.χ. παθολογική κλινική). Το αναισθησιολογικό λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς, το ακτινολογικό με ένα μόνο γιατρό. Το ακτινολογικό χτύπησε κόκκινο κυριολεκτικά με ένα μόνο γιατρό να απομένει.

Για κάλυψη κάποιων ενεργών εφημεριών έρχονται γιατροί από άλλες υγειονομικές μονάδες (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ ). Εκτός λειτουργίας παραμένει ο νέος αξονικός λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του προσωπικού  και μη έκδοσης ακόμη  της άδειας λειτουργίας του.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας 
Υπάρχουν -κατά την ΕΙΝΗ- τραγικές ελλείψεις, απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας με ένα  ασθενοφόρο  που  μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά. Οι κλινικές που έμειναν και οι γιατροί σε αυτές πραγματοποιούν υπεράριθμες εφημερίες πέραν του νόμου και των δυνάμεων τους για να τις κρατήσουν ανοικτές {…}.

Οι μόνοι γιατροί που υπάρχουν είναι οι επικουρικοί και αγροτικοί. Επιπλέον από το υπάρχον προσωπικό αποχωρούν άλλοι 4 μόνιμοι ιατροί το 2020 (ένας καρδιολόγος με απόσπαση, ένας ορθοπεδικός  με απόλυση και δύο με σύνταξη)  επίσης και ένας καρδιολόγος που αποχώρησε αναζητώντας  καλύτερες συνθήκες εργασίας σε άλλο νοσοκομείο.

Από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές οι 27 και από τις 127 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού οι 35 είναι κενές. Με προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη πρόκειται να προσληφθούν έντεκα ιατροί.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι...

Περισσότερα