Η αγοραστική περίοδος για το Πάσχα, υπό συνθήκες κανονικότητας, θα είχε ήδη ξεκινήσει και από χθες θα είχαν αρχίσει οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία για τον «οβελία», αλλά και τα άλλα κρέατα που είναι απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Φέτος η εικόνα είναι διαφορετική: Οι παραγγελίες ελάχιστες έως μηδενικές, τα αρνιά και τα κατσίκια παραμένουν στα μαντριά. Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει σοβαρά τον κτηνοτροφικό κλάδο και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτό θα του δώσει και το τελειωτικό χτύπημα στην Ήπειρο.

Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς σήμερα η αλυσίδα του κτηνο-πτηνοτροφικού κλάδου (μαζί με τον τουρισμό) είναι εκείνη που απασχολεί χιλιάδες άτομα, είτε στην παραγωγή, είτε στη μεταποίηση (γαλακτοβιομηχανίες κλπ.). Η κατάρρευση της κτηνοτροφίας θα ισοδυναμεί σχεδόν με ολοκληρωτική καταστροφή και των υπολοίπων «κρίκων» της στην Ήπειρο.

Η περίοδος του Πάσχα, ανέκαθεν ήταν εκείνη που έδινε γερή οικονομική ανάσα στους κτηνοτρόφους, καθώς μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων διοχετευόταν προς Ιταλία – Ισπανία (για το Πάσχα των καθολικών) και στην Ελληνική αγορά για το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Παρά το γεγονός πως δεν έλλειπαν οι εισαγωγές αρνιών από Βαλκανικές χώρες (και οι παράνομες ελληνοποιήσεις τους), υπήρχε πλήρης απορρόφηση της Ελληνικής παραγωγής.
Φέτος το πρώτο «χτύπημα» ήλθε από τις δύο αυτές χώρες, που λόγω του κορωνοϊού, πραγματοποίησαν ελάχιστες εισαγωγές από την Ελλάδα και ειδικότερα από σφαγεία της Ηπείρου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτο, ενώ κάθε χρόνο οι εξαγωγές αμνοεριφίων κυμαίνονταν  περί τις 300.000 ευρώ, φέτος ο αριθμός τους θα πέσει στις 50 με 70.000 τεμάχια.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα, έχουν ρίξει την τιμή παραγωγού στα… τάρταρα. «Η τιμή στο ζωντανό αρνί είναι περί τα 2 ευρώ το κιλό», κατά τον κ. Πεβερέτο, που ήδη είναι 1,5 ευρώ χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής.

Βέβαια σε περιοχές των Ιωαννίνων, το αρνί πωλείται (ζωντανό) μέχρι και 2,5 ευρώ το κιλό, που όμως είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το περυσινό Πάσχα και επίσης πιο χαμηλή από την τιμή που πωλούνταν τα Χριστούγεννα.

Από τα στοιχεία αυτά αντιλαμβάνεται κανείς το ύψος της ζημιάς που έχει ο κάθε παραγωγός από τα αρνιά, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος διατροφής για όσα αρνιά/κατσίκια μείνουν απούλητα.

Υπολογίζεται δε  πως την περίοδο αυτή στα χέρια εμπόρων και σε στάβλους κτηνοτρόφων βρίσκονται περί τα 2 εκ. αμνοερίφια, από τα οποία υπολογίζεται να διατεθούν περίπου τα μισά.

Το μόνο θετικό που φαίνεται στον ορίζοντα, είναι το γεγονός πως με τέτοιες διαθέσιμες ποσότητες ελληνικών αμνοεριφίων, δεν συντρέχει λόγος εισαγωγών, οπότε από την άποψη αυτή οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ τα βάσανα των κτηνοτρόφων, καθώς το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του γάλακτος, την οποία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου την υπολογίζει σε 15 λεπτά το λίτρο, που πλέον δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ΄ ελάχιστο στο κόστος παραγωγής.

«Είμαστε ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας», είπε χθες στον «Πρωινό Λόγο», ένας από τους μεγαλύτερους σε αριθμό αιγοπροβάτων κτηνοτρόφος στην περιοχή του Πωγωνίου. «Είναι αδύνατο πλέον να ανταπεξέλθουμε στο κόστος παραγωγής, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για σύντομη ανάκαμψη,  ενόσω δεν τελειώνει ο εφιάλτης του κορωνοϊού», κατέληξε.

Τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι
Οι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη περίοδο που διανύουν και η οποία αν παραταθεί για αρκετό χρόνο θα οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση της κτηνοτροφίας, ζητούν την συνδρομή της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πεβερέτος, ζητούν από την Κυβέρνηση να εντάξει την κτηνοτροφία συνολικά στους ΚΑΔ και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία.

«Ας μη δοθεί το 800άρι στους κτηνοτρόφους, αρκεί να μας βάλουν στους ΚΑΔ προκειμένου να μετατεθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε και συνέχισε: «δεύτερον ζητάμε την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) κλάδους ώστε να αντιμετωπίσουμε κατά ένα μέρος την απώλεια που έχουμε από την μείωση της τιμής του κατσικιού και του αρνιού» και «τρίτον όσα δεν πουληθούν να απορροφηθούν από τη κοινωνική πρόνοια και να πάνε προς διάθεση σε ομάδες του πληθυσμού που είναι ευπαθείς, είτε άνεργοι ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, στρατό καθώς και σε πρόσφυγες. Η νομική βάση υπάρχει, οι δομές υπάρχουν και το κράτος μπορεί να τα αγοράσει από μας και να τα διαθέσει στον κόσμο αυτό».

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here