ΑρχικήΉπειροςΑποδεκατίζει χιλιάδες πλατάνια σε Αχέροντα και Καλαμά το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου!

Αποδεκατίζει χιλιάδες πλατάνια σε Αχέροντα και Καλαμά το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου!

Δημοσιεύθηκε:

Και ενώ το μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου συνεχίζει το καταστροφικό του έργο σε Αχέροντα και Καλαμά, χωρίς να υπάρχει καμιά σοβαρη δράση για την αναχαίτιση του, πέραν απο περιστασιακό κόψιμο και απομάκρυνση των μολυσμένων πλατάνων, ο  δρ.Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας που έχει επισκεφτεί πολλάκις την Παραμυθιά για ενημερώσεις, κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει λόγο για καταστροφική επέλαση του ιού, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Ο κ.Τσόπελας αναφερόμενος στον καταστροφικό μύκητα που έχει «αποδεκατίσει» χιλιάδες πλατάνια σε ολόκληρη την Ήπειρο τόνισε πως η νόσος ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην Ήπειρο, ενώ αυτή την στιγμή εξαπλώνεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια υπήρχε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης το οποίο όμως ολοκληρώθηκε και τώρα,σύμφωνα με τον κ.Τσόπελα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Αραχωβίτη τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ τις επόμενες ημέρες με στόχο να βρεθούν κονδύλια για να «διευρυνθεί» το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας.

Ο κ.Τσόπελας υπογραμμίζει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος της ασθένειας είναι η πρόληψη (αφού η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση των δέντρων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. Επίσης τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να απολυμαίνονται.

Το 2013, μεικτό συνεργείο του ινστιτούτου μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων, της διεύθυνσης δασών Θεσπρωτίας και του δήμου Σουλίου, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στο παραποτάμιο χώρο του Αχέροντα, με σκοπό την καταπολέμηση του μεταχρωματικού έλκους, οι οποίες όμως με την πάροδο του χρόνου ατόνησαν.

Τελευταία νέα

Ηπειρος: Βροχή αρνητικών αποφάσεων για εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταικών πάρκων, και υδροηλεκτρικών έργων

Βροχή αρνητικών αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων καθώς και υδροηλεκτρικών...

Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της Λύσσας σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, και Ιωαννίνων

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της 'Ανοιξιάτικης ρίψης - διανομής εμβολίων - δολωμάτων...

Δανάη Μπάρκα: «Με κοιτούσαν περίεργα, μας πλησίαζαν απειλητικά…»

Οι ξέγνοιαστες στιγμές της Δανάης Μπάρκα στη Βαρκελώνη διαταράχθηκαν από μία δυσάρεστη περιπέτεια την...

Νίκος Μουτσινάς: Επέστρεψε «σιδερένιος» στο «Καλό μεσημεράκι»

Μετά την περιπέτεια με την υγεία του ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε στο «Καλό μεσημέρακι»...

Περισσότερα