Δραματικές διαστάσεις και στην περιοχή μας έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η νόσος μεταχρωματικού έλκους (δόθηκε αυτή η ονομασία επειδή αλλάζει χρώμα στο εσωτερικό του φλοιού, όπου μεγαλώνει ο μύκητας και από άσπρο γίνεται καφέ), νεκρώνοντας μεγάλο αριθμό πλάτανων.

Κάθε χρόνο στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι χάνονται 500 πλατάνια, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστήμονες, δεν υπάρχει επιστροφή. Κι αυτό γιατί όπως τονίστηκε στο πρόσφατο συμπόσιο δασικών υπηρεσιών στα Γιάννενα, πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια με ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί και από τα πουλιά!

Πάντως, προκειμένου να εμποδιστεί η διάδοση του μύκητα, στην Πάργα, στο ρέμα «Τούση», κάηκαν αρρωστημένα πλατάνια.

Εκτός της κοπής των άρρωστων δένδρων, η οδηγία των δασικών υπηρεσιών είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται φυτεύσεις με δένδρα από περιοχές που έχει εντοπιστεί ο μύκητας και να γίνεται πολύ καλή απολύμανση των μηχανημάτων.

Απογυμνώθηκαν!

Εξάλλου, ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια.

Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεραίνονται, πέφτουν μέσα στο ποτάμι και παρασύρονται από τα νερά του. Σε διάφορα σημεία, όμως, οι κορμοί των δέντρων έχουν φράξει κατά μεγάλο ποσοστό την κοίτη του ποταμού, ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που υπογράφει ο Γεώργιος Καρέτσος, «στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες.

Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων».

Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση αυτή συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και 9 και πλέον χρόνια μετά επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ