Αποζημιώσεις θα λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υφίστανται καταστροφές από τις αγέλες αγριογούρουνων που κυριολεκτικά αλωνίζουν στην ύπαιθρο.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργο Αμυρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτησή του.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό τόσο για τον Νομό Ιωαννίνων όσο και για την Ήπειρο γενικότερα, καθώς ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, στις οποίες οι αγέλες προκαλούν συχνά ανεπανόρθωτες ζημιές. Ήταν δε αίτημα των παραγωγών να καταβάλλονται αποζημιώσεις από την Πολιτεία σε όσους πλήττονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων και σε περιοχές που δεν προστατεύονται.

Θετικά λοιπόν απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην πρόταση του Γ. Αμυρά για την αποζημίωση καλλιεργειών μη προστατευόμενων περιοχών από επιδρομές αγριόχοιρων.

Στην απάντησή του προς τον βουλευτή Ιωαννίνων στη σχετική κοινοβουλευτική του ερώτηση, το υπουργείο σημειώνει «ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταστροφών που προξενούνται σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή από τα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του αγριογούρουνου, σε περιοχές εκτός συνθήκης RAMSAR».

Ο κ. Αμυράς με την παρέμβασή του επισήμανε το μέγεθος των καταστροφών που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σοδειές και την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών από την Πολιτεία (ΕΛΓΑ).

Όπως είναι γνωστό, ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Εξάλλου, θετικό είναι το υπουργείο και στην πρόταση του βουλευτή για επανεξέταση των όρων ασφάλισης στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και την εισαγωγή βελτιωμένων ρυθμίσεων με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών.

Ήδη στο ΥΠΑΑΤ συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ «για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της χώρας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, το ΥΠΑΑΤ τονίζει «την είσοδο νέων κινδύνων στον ΕΛΓΑ, αλλαγών των Κανονισμών του καθώς και, ενεργοποίηση της πρόσθετης και προαιρετικής ασφάλισης, επιδότηση ασφαλίστρου και άλλες βελτιωτικές κινήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ