Τη μαζική δολοφονία αδέσποτων σκυλιών στην περιοχή του λιμανιού της Σαλαώρας Άρτας έκανε γνωστή μέσω facebook η Βαρβάρα Μάγγου, η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στις αρχές.

Δυστυχώς αυτό το φρικτό έγκλημα σε βάρος ανυπεράσπιστων ζώων, τα οποία οι ντόπιοι καθιστούν αδέσποτα, επαναλαμβάνεται πολύ συχνά και εκεί και κανείς ποτέ δεν είδε, δεν ξέρει, δεν άκουσε.

Τα πρώτα νεκρά ζώα με αφρούς στο στόμα βρήκαν ψαράδες τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι συνεργείο του Δήμου Αρταίων ενημερώθηκε για το έγκλημα και πήγε εκεί ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε πεθαμένα σκυλιά, αν και τα πτώματα βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή του λιμανιού…

Το λιμάνι της Σαλαώρας είναι τόπος εγκατάλειψης των οικόσιτων σκυλιών των ντόπιων και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά δολοφονούνται τα ζώα και πάλι εμφανίζονται νέα, καθώς τα παρατάνε εκεί όσοι δεν τα θέλουν, αφού δεν στειρώνουν τα δικά τους οικόσιτα.

Τα σκυλιά εκεί σιτίζουν ελάχιστοι φιλόζωοι με δικά τους έξοδα και ο Δήμος Αρταίων απλά κοιτάει καθώς ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να τα στειρώσει ώστε να μην πολλαπλασιάζονται ή έστω να μεριμνήσει για τη συστηματική σίτιση και τον εμβολιασμό τους.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2020 περίπου 30 σκυλιά τα περισσότερα κουτάβια βρέθηκαν νεκρά εκεί. Και αυτά δολοφονήθηκαν με φόλες…

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2012 ) ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.

Επίσης, ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου, είναι πράξεις άδικες , τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς επίσης και στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here