ΑρχικήΉπειροςΆρτα: Η ΤΕΡΝΑ θέλει να σβήσει οικισμούς από τον χάρτη για ένα...

Άρτα: Η ΤΕΡΝΑ θέλει να σβήσει οικισμούς από τον χάρτη για ένα υδροηλεκτρικό! – Εκτεθειμένος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιος

Δημοσιεύθηκε:

Μόλις δυόμισι γραμμές χρειάστηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του Αρτινού βουλευτή Χρήστου Γκόκα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην κοιλάδα του Αχελώου.

«Σας πληροφορούμε ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» αναφέρει ο κ. Στύλιος, αποφεύγοντας έτσι να πάρει οποιαδήποτε θέση για το συγκεκριμένο έργο, όπως δεν το έχει πράξει εδώ και μήνες που το θέμα ταλανίζει την περιοχή και τους φορείς της Άρτας.

Η ερώτηση του κ. Γκόκα αναφερόταν εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο στην ευρύτερη περιοχή, στην στάση των φορέων και ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία να δημοσιοποιήσουν τις ενέργειές τους για την μη έγκριση και αδειοδότηση της κατασκευής. Αναλυτικά η ερώτηση ΕΔΩ

Ένας από τους αποδέκτες ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του οποίου απάντησε ο κ. Στύλιος δηλώνοντας… αναρμοδιότητα! Όχι προσωπική αλλά του Υπουργείου.

Η απάντηση του κ. Στύλιου δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο χρειάστηκε λιγότερους από τρεις μήνες για να τον «αδειάσει» και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και μάλιστα στους συντοπίτες του.

Κι αυτό γιατί μόλις πριν λίγες μέρες, στις 11 Μαΐου έρχεται και γνωμοδοτεί θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την κατασκευή του έργου!

Ένα έργο που κατακλύζει οικισμούς, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτική γη. Για το Υπουργείο όμως αυτά είναι ένα… τίποτα αφού θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που θα ξεσπιτωθούν και θα χάσουν την περιουσία τους, να μετακινηθούν, να κάνουν ένα άλλο επάγγελμα και να έχουν έναν νέο τρόπο ζωής!

Αυτά αναφέρει το Υπουργείο υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ΤΕΡΝΑ που θέλει να σβήσει οικισμούς από τον χάρτη για ένα υδροηλεκτρικό!

«Η κυριότερη – και μάλλον και μόνη – επίπτωση στο αγρο-περιβάλλον (που αρχίζει βέβαια με την έναρξη κατασκευής, αλλά καθώς θα είναι μόνιμη αφορά κυρίως τη φάση λειτουργίας) είναι οι εκτάσεις που κατακλύζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται κατοικίες (λίγες όμως εξ΄ αυτών είναι πρώτη / μόνιμη κατοικία), γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις, υποδομές. Λόγω της κατάκλυσης θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας της τοπικής οικονομίας, καθώς κατακλύζονται περίπου 3.387στρ γεωργικής γης και 395 κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικών υποδομών (αποθήκες, στάβλοι, βοηθητικά κτίσματα), όμως αυτοί οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά ενεργές εκμεταλλεύσεις, καθ΄ ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και εγκαταλελλειμένες υποδομές. Η γεωργική γη αφορά ως επί το πλείστον καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ η κτηνοτροφία γίνεται σε εκτατική μορφή, οι δε εγκαταστάσεις (στάβλοι – αποθήκες) αφορούν κυρίως παλαιότερες κατασκευές χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Το εισόδημα από την κτηνοτροφία (κύρια απασχόληση των κατοίκων) είναι ιδιαίτερα χαμηλό, λόγω της έλλειψης υποδομών και σύνδεσης με μονάδες επεξεργασίας. Οι κάτοικοι – που θα αποζημιωθούν – θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν και να αρχίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ή ένα διαφορετικό επάγγελμα, όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως δυσμενής. Ενδέχεται ο νέος τρόπος ζωής να είναι περισσότερο ελκυστικός και προσοδοφόρος, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή στερείται βασικών υποδομών και ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ότι αφορά τον βιοπορισμό, την απασχόληση και τον κοινωνικό, προνοιακό, τον εκπαιδευτικό τομέα.

(Απόρροια αυτών των δυσχερειών, είναι η αυξανόμενη εγκατάλειψη των οικισμών, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη δημογραφική ύφεση.) Θεωρώντας την συνολική επίπτωση στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα από την απώλεια των εκτάσεων αυτών (που δεν συνιστούν γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας) εκτιμάται εν γένει ότι αυτή θα είναι πολύ μικρή, ειδικά δε αν συγκριθεί και με τις δυνατότητες ανάπτυξης σε άλλους τομείς.

Πλην όμως, υπαρκτό είναι το ζήτημα την αναγκαστικής μετεγκατάστασης στην οποία θα

υποχρεωθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που διατηρούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή κατάκλισης. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον έξοδο για τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεών τους σε άλλη περιοχή. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν. Η αποζημίωση αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται στην αξία του ακινήτου που αποτελεί την κτηνοτροφική εγκατάσταση αλλά να περιλαμβάνει και το κόστος μετεγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας σε άλλη περιοχή. Για το λόγο αυτό πρέπει στην ΑΕΠΟ του έργου να περιληφθεί όρος ως εξής: «Οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που θα υποχρεωθούν λόγω της κατασκευής του έργου να εγκαταλείψουν αυτές και να μετεγκαταστήσουν την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή, θα αποζημιωθούν πλέον της αξίας του ακινήτου τους που εγκαταλείπουν και με ένα επιπλέον ποσό που θα αντιστοιχεί στο κόστος μετεγκατάστασης. Το κόστος αυτό θα καθορίζεται κατά περίπτωση και σε συμφωνία με τον κτηνοτρόφο.».

Το τελευταίο αποτελεί και τον μοναδικό όρο που θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απόφαση γνωμοδότησης.

Η οργή των κατοίκων στα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου ξεχειλίζει καθώς πίσω από όλα αυτά βλέπουν και τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τον τοπικό Υφυπουργό.

 

epiruspost.gr

Τελευταία νέα

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία στο Δήμο Πάργας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

“Κυριακή στο Χωριό Ξανά” στην Αγιά Πάργας

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη που μεταδίδεται την Κυριακή...

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία κατά 4,9% στην Π.Ε Πρέβεζας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: