Τα προβλήματα σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σχετική έρευνα.

Διαπιστώνει «απόλυτη εγκατάλειψη», ακόμα και σε περιοχές που κατά την περίοδο των γιορτών θα αποτελέσουν δημοφιλείς προορισμούς.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ εντόπισε «ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων με έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα», «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, πληρωμάτων ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού», «εργαστήρια που δεν λειτουργούν», «δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο και ταβάνια που στάζουν».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων ονομάστηκαν οικογενειακοί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του δήμου και εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους»!

Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2.000 αγροτικοί σε 7.500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3.300 υπάλληλοι στις 10.000 οργανικές θέσεις.

Πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές δεν υπάρχουν πληρώματα ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα, αφού τα τοπικά Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό κάταγμα, αφού δεν διαθέτουν ειδικευμένους γιατρούς.

 

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τα Κ.Υ. Βουργαρελιου και Καλεντίνης:

Κ.Υ. ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ ΑΡΤΑΣ: Παρότι υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ, δεν καλύπτει όλες τις μέρες. Έλλειψη ειδικευμένων ιατρών.

Κ.Υ. ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΑΡΤΑΣ: Έλλειψη οδηγών και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι χειριστής ακτινολόγος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ