εκίνησε το πρωί της Τρίτης η ακροαματική διαδικασία στη δίκη των υπευθύνων του εργοστασίου «Ήπειρος ΑΕΒΕ», στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας, με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας για τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά τον Ιούνιο του 2020, στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Άρτας. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Ο Χρήστος Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου στις 6 Ιούνη του 2020, ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Άρτας που οργάνωσε συγκέντρωση και στάση εργασίας στις επόμενες μέρες έξω από το εργοστάσιο.

Το Εργατικό Κέντρο της πόλης ανανέωσε και σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού δίνοντας το παρών με πλήθος κόσμου έξω από τα δικαστήρια, με μία συγκέντρωση κρίκο στον πολύχρονο αγώνα για τη δικαίωση της οικογένειας του αδικοχαμένου ηλεκτρολόγου, αλλά και τη λήψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, φίλοι και συγγενείς.

Η Λαμπρίνα Ζορμπά, αδελφή του Χρήστου Ζορμπά, δήλωσε στο 902.gr: «Σαν οικογένεια αυτό που ζητάμε είναι δικαίωση του Χρήστου και κάθε παιδιού που βρέθηκε στην ίδια θέση. Ο Χρήστος ήταν πολύ εργατικός και αυτήν τη δουλειά την είχε σαν ευκαιρία να φτιάξει πράγματα που ήθελε ο ίδιος. Δούλευε μόνο τρεις μήνες χωρίς προϋπηρεσία, μόνο με την πρακτική άσκηση και το πτυχίο του. Εμείς σαν οικογένεια θέλουμε να μη βρεθεί κανείς άλλος στη θέση αυτή. Η προσπάθειά μας να δικαιωθεί ο Χρήστος έχει στόχο να γίνει δύναμη και για άλλον κόσμο. Να καταλάβει ότι μόνο οργανωμένα,  μαζικά και όλοι μαζί μπορεί να βρει δικαίωση. Μόνη μου δεν θα μπορούσα να αντέξω ούτε εγώ, ούτε η μάνα μου, ούτε όλη η οικογένειά μου. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί μέσα στους χώρους δουλειάς να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μη βρίσκεται κανείς σε αυτήν τη θέση. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Η δικαίωση του Χρήστου θα είναι και δικαίωση για πολύ άλλο κόσμο που δεν μπόρεσε να φτάσει ως εδώ, να το τρέξει τόσο πολύ. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι είναι “η κακιά η ώρα”. Δεν είναι “η κακιά η ώρα”, πάντοτε κάποιος φταίει».

Για τη στάση της εργοδοσίας «Ήπειρος» η Λ. Ζορμπά δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούσαν να κάνουνε είναι να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Να μη μάθουμε τι έχει γίνει». Τέλος υπογράμμισε ότι «το Εργατικό Κέντρο στήριξε και στηρίζει ακόμη την οικογένειά μου και πολλές άλλες οικογένειες, γιατί είναι πραγματικά δίπλα στον κόσμο. Έχει παίξει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην υπόθεση, πώς συμπαραστάθηκε σε μας, πώς έτρεξε κάποια πράγματα, οι κινητοποιήσεις που έκανε».

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Παναγιώτης Κύρτσας υποστήριξε ότι ο Χρήστος Ζορμπάς χάθηκε από εγκληματική ενέργεια της εργοδοσίας όσον αφορά το καθηκοντολόγιό του, ενώ επισήμανε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Στη δίκη παρευρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι «ο Χρήστος δεν είναι σήμερα με την οικογένειά του, με τους φίλους του, τους συναδέλφους του και για αυτό ευθύνη έχει η εγκληματική πολιτική της εργοδοσίας της ‘Ήπειρος” και συνολικά όλων των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα γεμίσουν τον ντορβά τους με περισσότερα κέρδη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στην Άρτα να παλέψουν και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Να μπορούν να γυρίσουν υγιείς στις οικογένειές τους, να παλέψουν για αυτά και να τα θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ