Την ασφάλεια και την ποιότητα των οπωροκηπευτικών της Πρέβεζας “πιστοποιούν” οι έλεγχοι που πραγματοποίησε για το 2020 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πρέβεζας και αφορούν τα υπολείμματα οπωροκηπευτικών γεωργικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων τα πρεβεζάνικα προϊόντα παρουσιάζονται με πολύ χαμηλό ποσοστό παραβάσεων, πράγμα που δείχνει τη συμμόρφωση των παραγωγών με τους κανόνες Ορθής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων και τις απαιτήσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της υπηρεσίας που υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γιάννης Αυγέρης στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν 41 δείγματα κηπευτικών ( τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, λεμόνι, πατάτα , ελαιόλαδο, πορτοκάλι και σπανάκι) και εντοπίστηκε μόνο ένα δείγμα τομάτας με υπέρβαση ορίων σε υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η σαφής τάση συμμόρφωσης των Πρεβεζάνων παραγωγών με τους κανόνες Ορθής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων (ΟΧΓΦ) και κατά συνέπεια η ασφάλεια και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων φυτικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγέρη η υπηρεσία θα συνεχίσει και το 2021 να εκτελεί με συνέπεια το σχετικό πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων και συγχρόνως να ενημερώνει και να εκπαιδεύει με κάθε πρόσφορο μέσο τους παραγωγούς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους (εμπόρους, συσκευαστές) για την ορθή και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here