Ατομική ευθύνη, ψυχραιμία και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας από πιθανό μετάδοση της νόσου του κορονοϊού.

Αυτό υπογραμμίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Π.Ε Πρέβεζας από τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Ιωάννου με τη συμμετοχή του Διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Σκανδάλη, του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου, του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Δημήτρη Καραμανίδη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμά Δήμα, του προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Πρέβεζας Τάσου Σεϊτανιώτη των προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κυρίων Σαράφογλου και Τσουμάνη, του Δ/ντή Σπουδών της ΑΕΝ Παντελή Κίκερη, του εκπροσώπου του Τμήματος Λογιστικής -Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στρατή Κυπριωτέλη, της προϊσταμένης Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ελένης Αθανασούλα και λοιπών υγειονομικών παραγόντων , Περιφερειακών Συμβούλων και άλλων εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων.

Ο κ. Ιωάννου παίρνοντας εισαγωγικά το λόγο τόνισε ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο έχει δείξει ότι διαθέτει εγρήγορση και σχεδιασμό δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ατομικής υγιεινής και της αυτοπροστασίας.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Σκανδάλης -συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου παιδίατρο Πεπόνη Ελένη- αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της νόσου εάν προκύψει περιστατικό στην περιοχή.

Ο κ .Σκανδάλης ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά το Δήμο Πρέβεζας για τη διάθεση του οικίσκου ο οποίος τοποθετείται σήμερα στο Νοσοκομείο για να χρησιμοποιηθεί ως θάλαμος απομόνωσης , μίλησε για την εκπαίδευση του προσωπικού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τον περιορισμό του επισκεπτηρίου στο Νοσοκομείο καθώς και την επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Την καλή προετοιμασία του Νοσοκομείου επεσήμανε και η κ.Πεπόνη, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει από το Σύλλογο για την ενημέρωση του κοινού καθώς και τη διάθεση των γιατρών της Πρέβεζας να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί στην διαχείριση της κατάστασης.

Πάντως ο κ.Δήμας ήταν καυστικός σε σημεία της τοποθέτησής του κυρίως σε ότι αφορά την έλλειψη μασκών μιας χρήσης από τα φαρμακεία υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός από τις υγειονομικές αρχές και για τη δημιουργία χώρων και εξεύρεσης προσωπικού που θα περιθάλψουν περιστατικά στο σενάριο εκείνο που γεμίσουν τα Νοσοκομεία.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος επεσήμανε ότι ο Δήμος τήρησε στο ακέραιο τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με την Α’ θμια και Β’ θμια Εκπαίδευση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα γίνουν ενημερώσεις στα σχολεία έτσι ώστε να γίνει κατανοητό κυρίως στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

Ο διευθυντής σπουδών της ΑΕΝ Πρέβεζας Παντελής Κίκερης ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους σπουδαστές που επιστρέφουν από εκπαιδευτικά ταξίδια από χώρες (όπως πρόσφατα συνέβη με 65 άτομα που επέστρεψαν από χώρες της Άπω Ανατολής), ενώ ο κ .Κυπριωτέλης τόνισε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ενημέρωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια κυρίως στο εξωτερικό.

Οι κύριοι Σαράφογλου και Τσουμάνης επεσήμαναν τα μέτρα αυξημένης καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς, ενώ η Περιφερειακή Σύμβουλος και γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα χαρακτήρισε βασικό ζητούμενο την τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής, την αποφυγή χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός ατόμων και τέλος την “απομόνωση” στο σπίτι για κάποιον με ήπια συμπτώματα γρίπης ή οποιασδήποτε ίωσης αφού κάθε μέρα που περνά και ζεσταίνει ο καιρός η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα το πέρασμα του συγκεκριμένου ιού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here