Στο τέλος του πλησιάζει ο Ιούλιος και καθώς βρισκόμαστε πια στην «καρδιά» του φετινού καλοκαιριού, ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας έχει ήδη φύγει για τις θερινές του διακοπές ή ετοιμάζεται να αναχωρήσει, πριν ακολουθήσει το πατροπαράδοτο πια «κύμα» του Αυγούστου.

Οι Γιαννιώτες μοιράζονται αναφορικά με τους προορισμούς που επιλέγουν για την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα. Για τις πιο νεαρές ηλικίες οι διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου είναι η πρώτη επιλογή, ενώ οι μεγαλύτεροι και όσοι έχουν οικογένεια κατευθύνονται και φέτος, για ευνόητους λόγους, στα παράλια της Ηπείρου και στα κοντινά νησιά του Ιονίου όπως είναι η Λευκάδα και η Κέρκυρα.

Πάντως, ελάχιστοι είναι, για μία ακόμη χρονιά, εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να παραθερίσουν για περισσότερο χρόνο από μία εβδομάδα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να κάνει ακόμα μικρότερες διακοπές. Παραμένουμε λοιπόν οι πιο αδικημένοι πολίτες σ’ όλη την Ευρώπη!

Κίνηση προς παράλια…
Πέντε ημέρες απομένουν ως την έλευση του Αυγούστου και η μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, ειδικά δε τις εβδομάδες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο Διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης, ο οποίος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τη Βίκυ Μιχέλη τόνισε πως κυρίως στους αυτοκινητόδρομους της περιοχής μας, με πρώτη και καλύτερη την Εγνατία Οδό, έχουμε ήδη αυξημένη κίνηση με κατεύθυνση προς τα παράλια. Με τον ερχομό του Αυγούστου η κίνηση θα αυξηθεί και προς τα χωριά της περιοχής μας.

Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται προς Πάργα, Πρέβεζα και Σύβοτα που αποτελούν αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού. Στις παραλίες τους πρέπει να πάει κανείς νωρίς για να βρει ομπρέλα και ξαπλώστρα, ενώ οι τιμές στα ενοικιαζόμενα βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, καθώς η εποχή που διανύουμε είναι η δεύτερη με τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου!

Σχεδόν μία εβδομάδα…
Πόσες ημέρες όμως διαρκούν οι διακοπές των Ελλήνων; Σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας φέτος αυτές κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 8,14 ημέρες και είναι οι λιγότερες από όλους τους Ευρωπαίους! Σχεδόν οι μισοί παραθεριστές (46%) θα πάνε διακοπές για περίπου μία εβδομάδα. Το 24% θα απολαύσει τις διακοπές του για δύο εβδομάδες, ενώ μόλις ένα 11% του συνόλου των ερωτηθέντων θα κάνει διακοπές για περισσότερο διάστημα.

Η πλειονότητα των συμπατριωτών μας, σε ποσοστό 82% προτιμά να περνάει τις διακοπές στην Ελλάδα και μόνο ένα 12% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα περάσουν τις φετινές διακοπές τους στο εξωτερικό. Εδώ οι πιο δημοφιλείς χώρες είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος.

Όσο για τον χρόνο που επιλέγουν να παραθερίσουν, το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε πως προτιμά να πάει διακοπές σε υψηλή σεζόν, δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, ένα 25% είπε πως προτιμάει τη χαμηλή σεζόν που είναι και πιο οικονομική, ενώ ένα 29% διαλέγει την ενδιάμεση περίοδο για ξεκούραση.

Χρήματα – παρέα
Όσον αφορά στο πόσα χρήματα οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένας μέσος Έλληνας ξοδεύει 531 ευρώ ανά ταξίδι, αν και το νούμερο είναι πολύ σχετικό. Στην περίπτωση, ας πούμε, των οικογενειακών διακοπών τα χρήματα που στην πραγματικότητα ξοδεύει κάθε άτομο είναι αρκετά λιγότερα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, ένα ποσοστό της τάξης του 53%, πηγαίνουν διακοπές με την οικογένειά τους. Ακολουθούν σε ποσοστό 30% αυτοί που κάνουν διακοπές με σύντροφο, ενώ ένα 14% επιλέγει να περάσει τις διακοπές του με φίλους.

Ο εξωτερικός τουρισμός
Φυσικά, πέρα από τον εσωτερικό τουρισμό, η Ήπειρος δέχεται και παραθεριστές που έρχονται στα παράλιά της από άλλες χώρες, αν και στον τομέα αυτόν δε μπορεί ακόμα να συναγωνιστεί άλλους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας όπως είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική ή ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου.

Με βάση σχετική έρευνα, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στην όγδοη θέση της λίστας με τις περιφέρειες της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, με τάσεις όμως ανόδου, χάρη στην αναβάθμιση των δύο Αεροδρομίων μας, του Ακτίου και των Ιωαννίνων. Αλβανοί, Γερμανοί και Άγγλοι ήταν οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες της περιοχής μας τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, εικόνα που αναμένεται να παραμείνει ίδια και φέτος.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ